Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματικές ευθύνες για τη ζημιά στον ΟΣΕ

Τη σύνδεση των ασύμφορων συμβάσεων με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις συμβάσεις του ΟΣΕ με τη «ΖΗΜΕΝΣ».

Η χτεσινή κατ' αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ (2002-2005) - δηλαδή και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ - Κ. Γιαννακού με τον συνδικαλιστή του Οργανισμού Γ. Παναγιώτου ανέδειξε το γεγονός ότι η εξέλιξη της υλοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ που υπογράφηκαν το 1997 ήταν σε βάρος του Δημοσίου αλλά και του ίδιου του ΟΣΕ. Και αυτό γιατί δεν τηρήθηκαν με τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις οι προβλέψεις των προγραμματικών συμφωνιών που διασφάλιζαν το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πορεία των εργασιών της Εξεταστικής ο Θ. Παφίλης έχει ζητήσει να ανοίξει συνολικά ο φάκελος της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού με το ξεπούλημά τους στους Γερμανούς ο ΟΣΕ, που προμηθευόταν τροχαίο υλικό από τα Ναυπηγεία, βρέθηκε κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο δύο γερμανικών εταιρειών της «ΖΗΜΕΝΣ» και της HDW.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές καταθέσεις, αλλά και τις συνολικότερες εξελίξεις στον ΟΣΕ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Θ. Παφίλης τόνισε:

«Αναδεικνύονται οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ, οι οποίες αντικειμενικά συνδέονται με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και την πολιτική της ΕΕ, η οποία επέβαλε το διαχωρισμό της υποδομής του ΟΣΕ από την εκμετάλλευση του δικτύου. Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες στελεχών και της διοίκησης του ΟΣΕ, αυτές πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Σε ό,τι δε αφορά ευθύνες υπουργών οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και μένει η "ΖΗΜΕΝΣ" να ανοίξει το στόμα της».

Χτες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία διατυπώνει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο έχει μέχρι στιγμής απαντήσει η επιτροπή για το «Μαύρο Χρήμα» στα αιτήματα της Εξεταστικής. Τον καλεί να κάνει την επιτροπή «Ανεξάρτητη Αρχή» όπως ήταν παλιότερα. Με άλλη επιστολή προς την ίδια την επιτροπή για το «Μαύρο Χρήμα» επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί κανένα από τα αιτήματα της Εξεταστικής που σχετίζονται με την «ΖΗΜΕΝΣ».

Στο θέμα με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, η ΝΔ θέτει έμμεσα θέμα παραίτησης του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, κατηγορώντας τον για υποκριτική στάση στο θέμα των «δομημένων ομολόγων», λόγω της προηγούμενης θητείας του ως μέλους του ΔΣ του ασφαλιστικού ταμείου ΤΕΑΠΟΚΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα τα πορίσματα για το σκάνδαλο «Ζήμενς» (2011-01-20 00:00:00.0)
Αυτονόητες οι μίζες στα κόμματα (2010-09-03 00:00:00.0)
Διπλωματικό «δούλεμα» από την πολυεθνική (2010-06-23 00:00:00.0)
Σκάνδαλο δεν είναι μόνο οι μίζες (2010-06-18 00:00:00.0)
Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει (2010-05-21 00:00:00.0)
Μάταιη προσπάθεια να διαχυθούν οι ευθύνες (2010-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ