Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ G8 - G20
Μαζικές διαδηλώσεις στο Τορόντο

Από τις διαδηλώσεις στο Τορόντο του Καναδά
Από τις διαδηλώσεις στο Τορόντο του Καναδά
ΤΟΡΟΝΤΟ.--

Με αστυνομική βία και καταστολή αντιμετωπίστηκαν οι χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στις συνόδους G8 - G20 (των 8 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των αναδυόμενων οικονομιών) το Σαββατοκύριακο (βλέπε αναλυτικά στο ρεπορτάζ για τις συνόδους σελ. 10). Οι αρχές ασφαλείας ήταν «εφοδιασμένες» από τις 2 του Ιούνη με ειδικό έκτακτο νόμο που η ισχύς του έληγε στις 28 του Ιούνη, ο οποίος έδινε το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε σε απόσταση πέντε μέτρων από τη ζώνη ασφαλείας «εάν δεν υπήρχε ταυτοποίηση». Οι «παραβάτες» αντιμετώπιζαν ποινές, σε περίπτωση καταδίκης τους, έως δύο μήνες φυλάκιση ή 500 δολάρια πρόστιμο. Φυσικά δεν έλειψε και η δράση ομάδων που προκάλεσαν υλικές καταστροφές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για επέκταση της καταστολής.

Οι προληπτικές συλλήψεις είχαν εξάλλου αρχίσει πολλές μέρες πριν την πραγματοποίηση των Συνόδων G8 και G20, ενώ το Σάββατο η Αστυνομία του Τορόντο προσήγαγε περίπου 460 ανθρώπους, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές ασφαλείας του Καναδά.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις, όπου χιλιάδες διαδηλωτές, υπό βροχή, φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής των ηγετών του G20, καταγγέλλοντας και το κόστος της Συνόδου Κορυφής - στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,1 δισ. δολαρίων ανήλθε το ποσό για τη διοργάνωση των συνόδων κορυφής G8 και G20 - αλλά και το γεγονός ότι την καπιταλιστική κρίση καλούνται να πληρώσουν οι λαοί. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετείχε και το ΚΚ Καναδά, που πριν τη σύνοδο είχε καλέσει το λαό να εκφράσει την αντίδρασή του. Συνολικά οι δυνάμεις καταστολής πραγματοποίησαν 584 συλλήψεις. Η πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι Καναδοί και οδηγήθηκαν σε προσωρινό κέντρο κράτησης που κατασκευάστηκε ειδικά για τη σύνοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ