Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη

O υπουργός Πολιτισμού, ασεβώντας απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα των δημοσιογράφων, περιφρονώντας και το συνδικαλιστικό τους φορέα, την ΕΣΗΕΑ, λειτούργησε ως μηχανισμός απεργοσπασίας, εγκαινιάζοντας προχτές - την ώρα που οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - την επανέκθεση των μόνιμων συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης. Αποτέλεσμα της υπουργικής ασέβειας ήταν ορισμένοι εκδότες να μεταβάλουν τους πολιτιστικούς συντάκτες τους σε απεργοσπάστες. Μερίδιο ευθύνης στην υπονόμευση της απεργιακής στάσης του κλάδου έχει και η διεύθυνση της Πινακοθήκης, αφού γνώριζε πολύ καλά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.

Η μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, που καλύπτει τέσσερις αιώνες ελληνικής τέχνης, εκτίθεται έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια ως ενιαίο σύνολο, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυσή της. Κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό το προηγούμενο διάστημα, αφού το μουσείο δε διέθετε την κατάλληλη κτιριακή και τεχνολογική υποδομή για να εκθέσει τους θησαυρούς του σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας. Η «φιλοσοφία» της επανέκθεσης, σύμφωνα με τον επιστημονικό σχεδιασμό της διευθύντριάς της, Μ. Λαμπράκη - Πλάκα, με συνεργάτες τις Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου, Εφη Αγαθονίκου, Τώνια Γιαννακουδάκη, Μαρία Κατσανάκη, δεν έγινε με αυστηρά τεχνοϊστορικά κριτήρια.

Τα 500 περίπου έργα, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα, εκτίθενται στους δύο πλήρως ανακαινισμένους ορόφους της Πινακοθήκης, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με τα τελειότερα συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας, φωτισμού και ήχου. Σ' αυτά προστίθεται και ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα ξενάγησης, μέσω της αμφίδρομης ψηφιακής τεχνολογίας, που λειτουργεί σε όλα τα σύγχρονα μουσεία.

Οσον αφορά στην επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης έχει ήδη εξασφαλιστεί το ποσό των 9 δισ. δρχ. από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 1,5 δισ. δρχ. για τη δημιουργία Εθνικής Γλυπτοθήκης, η οποία θα λειτουργήσει ως παράρτημα της Πινακοθήκης, σε χώρο στο Γουδί, την παραχώρηση του οποίου διαπραγματεύεται το ΥΠΠΟ με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ