Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Την απόσυρση της εγκυκλίου που χειροτερεύει τους όρους για αναπληρωτές και ωρομίσθιους ζητούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος της εργασιακής δουλείας. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομισθίους». Τα παραπάνω ζητήματα προβάλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος που πρόσφατα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας για ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ αναφέρουν ότι το υπουργείο δημιουργεί τρεις κατηγορίες: αναπληρωτής (πλήρους ωραρίου), αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου (από 5 έως 15 ώρες), ωρομίσθιος και σημειώνουν ότι οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να δουλεύουν με όρους ωρομισθίας και με το όνομα του αναπληρωτή. Σημειώνουν παράλληλα ότι «στην ουσία αναπληρωτές και αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι» γιατί αν αρνηθούν να δουλέψουν ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου (έστω και 5 ώρες) θα σβήνονται για τη χρονιά που τρέχει από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και αν τους καλέσουν ως μειωμένου ωραρίου, μπορούν μετά να δουλέψουν ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου μόνο αν ανοίξει θέση πλήρους ωραρίου στην ίδια περιοχή και δεν προηγείται άλλος στον πίνακα.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος «εντάσσεται στη γενικότερη στόχευση της κυβέρνησης για την ανατροπή του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη εργασία, για τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στο χώρο της εκπαίδευσης. Είναι ενδεικτική για το πώς ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση».

Στη Βουλή από το ΚΚΕ

Για το θέμα της εγκυκλίου και τις αρνητικές εξελίξεις που φέρνει για τους εκπαιδευτικούς κατέθεσαν χτες Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης. Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό αν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα για μαζικούς και αποκλειστικά μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση με κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης και την κατάργηση του ΑΣΕΠ, αν προτίθεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για τη μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ρωτούν επίσης τι απαντάει η κυβέρνηση στο αίτημα για την απόσυρση της εγκυκλίου εδώ και τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ