Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΛΓΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Γενικευμένη επίθεση στους εργαζόμενους

Συνέντευξη Τύπου χτες από τον Βέλγο πρέσβη στην Αθήνα

Η παραπέρα αντιδραστικοποίηση του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, με νέες αντεργατικές αποφάσεις και κατασταλτικά μέτρα ενάντια στο λαϊκό κίνημα, περιγράφτηκαν χτες στην Αθήνα, στην παρουσίαση του προγράμματος και των πολιτικών προτεραιοτήτων της βελγικής προεδρίας στην ΕΕ, η οποία ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει όλο το β' εξάμηνο του 2010.

Ο Βέλγος πρέσβης Πιέρ Βασέν ανέδειξε σαν προτεραιότητα την εφαρμογή της λεγόμενης Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που εμβαθύνει την αντιλαϊκή «Στρατηγική της Λισαβόνας», καθορίζοντας τους βασικούς σχεδιασμούς του ευρωενωσιακού μονοπωλιακού κεφαλαίου στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η «νέα» στρατηγική θέτει στην «κλίνη του Προκρούστη» θεμελιώδη εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά δικαιώματα και προβλέπει:

Γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης «ευελφάλειας» σε συνδυασμό με τη «διά βίου μάθηση», την «κατάρτιση και επανακατάρτιση» και την «κινητικότητα» των εργαζομένων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκ περιτροπής δουλειά, δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση. Ακόμη, παροχή στο κεφάλαιο άφθονου χρήματος από τα κρατικά ταμεία με τη μορφή επιδοτήσεων και κινήτρων στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Δηλαδή, ό,τι ακριβώς βιώνει η εργατική τάξη της χώρας μας και τα άλλα λαϊκά στρώματα από την πολιτική της κυβέρνησης και τη στήριξη από ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Ανάμεσα στους κύριους στόχους της προεδρίας, ο Βέλγος πρέσβης στάθηκε στην υλοποίηση του απάνθρωπου «Προγράμματος της Στοκχόλμης», δηλαδή της νέας δέσμης κατασταλτικών μέτρων της ΕΕ, με ορίζοντα εφαρμογής το 2014. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λεγόμενη «λαθρομετανάστευση», βάζοντας ως επιμέρους στόχο την ενοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ώστε στην πραγματικότητα να χορηγείται σε ελάχιστους από τα εκατομμύρια προσφύγων του ιμπεριαλισμού.

Ο Βασέν προέβλεψε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία τους επόμενους μήνες στην ΕΕ και επανέλαβε την πρόθεση της Κομισιόν να θεσμοθετήσει ποινές και κυρώσεις για κράτη - μέλη που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ