Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πρόκειται για τερατούργημα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποκαλύπτοντας με την κριτική τους το σκοπό του 

Σφυροκόπησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ το αντεργατικό τερατούργημα κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στη Βουλή, τη βδομάδα που πέρασε, ζητώντας την απόσυρσή του και επικεντρώνοντας την κριτική τους επί της ουσίας των διατάξεων. Οπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο αντεργατικό νομοσχέδιο που αφαιρεί το ένα ή άλλο δικαίωμα των εργαζομένων και παρέχει προνόμια στο κεφάλαιο. Πρόκειται για τερατούργημα που χτυπάει κατάκαρδα το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το οκτάωρο και το επτάωρο, επιβάλλοντας την ελαστικότητα του ωραρίου εργασίας, τη λεγόμενη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, σύμφωνα με τις ανάγκες των καπιταλιστών για την αύξηση των υπερκερδών τους».

Η κυβέρνηση, σημείωσαν, νομοθετεί για λογαριασμό των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της ολιγαρχίας του πλούτου, κάνοντας πράξη τις κατευθύνσεις της ΕΕ, της «Λευκής Βίβλου», των πολυεθνικών, που πέρασαν από τη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν χαρακτηριστικά: Τη στιγμή που η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δίνει τη δυνατότητα για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για τη γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου και του 35ωρου τη βδομάδα, του 6ωρου για τα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει την εργατική τάξη στον εργασιακό μεσαίωνα, καταργώντας το 8ωρο, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται 138 ώρες εργασίας, να τις κατανέμουν σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους και να αυξάνουν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μέχρι την εξόντωση των εργαζομένων, χωρίς να πληρώνουν υπερωριακή αμοιβή.

Η εφαρμογή αυτών των αντεργατικών μέτρων, είπαν, θα αυξήσει τη στρατιά των απασχολήσιμων, των μισοανέργων και των ανέργων, γιατί εκτός των άλλων με την ελαστικότητα του ωραρίου και τη διευθέτηση οι βιομήχανοι θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των παραγωγικών αναγκών με την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, με την αξιοποίηση των 138 ωρών της διευθέτησης και τις υπερωρίες, με την εντατικοποίηση της δουλιάς.

Τόνισαν, δε, ότι η ανεργία είναι γέννημα του καπιταλισμού και αυτό το ξέρουν καλά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ και κάθε διαχειριστής του συστήματος. Ο καθένας διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, οι υποσχέσεις και οι δημαγωγικές μεγαλοστομίες επαναλαμβάνονται αλλά το πρόβλημα οξύνεται και καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Οσο θα υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων και βασικό κίνητρο της οικονομίας θα είναι τα κέρδη τους, η ανεργία θα «δαγκώνει». Οσο θα εκτείνεται ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός θα αυξάνεται και η στρατιά των ανέργων. Οσο η νέα τεχνολογία υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και μπαίνει στην υπηρεσία των κερδών της, τόσο θα πετάγονται οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Απροκάλυπτη διαστροφή της πραγματικότητας

Ο υπουργός Εργασίας, διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου δεν έχουν καμία σχέση με κατάργηση του οκταώρου, δε συνεπάγονται σε καμία περίπτωση αύξηση του χρόνου εργασίας και δεν επιδεινώνουν, ούτε απορυθμίζουν οποιαδήποτε προσωπική ισορροπία του εργαζομένου!!!

Από την πλευρά της η ΝΔ άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο από την πλευρά της προώθησης περισσότερο νεοφιλελεύθερων συνταγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μίλησε γενικά και αόριστα για αποσπασματικότητα και αναποτελεσματικότητα, αλλά δεν είπε εάν διαφωνεί με την κατάργηση του ορίου απολύσεων 2% ή εάν είναι ενάντια στην ευελιξία και την απελευθέρωση της αγοράς. Επίσης, δε διαφώνησε με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας ούτε με τη μερική απασχόληση. Απλώς όλα τα παραπάνω τα θεωρεί άτολμα και αναποτελεσματικά. Αντιφατική και η στάση του ΣΥΝ, που από τη μία καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά με τη στάση του στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου βάζει πλάτες για τους «κοινωνικούς διαλόγους», διευκολύνει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Επίσης, η ευρωπαϊκή του πολιτική, του «ναι» στο Μάαστριχτ, δημιουργεί στους εργαζόμενους μια εικόνα θετικών κατευθύνσεων της ΕΕ.

Οσο δε για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψέλλισαν κάποιες διαφοροποιήσεις, αυτές ήταν για να μην έχουν προσωπικό κόστος στους ψηφοφόρους τους αφού ούτε ένας δεν είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ