Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Ο Πάμπλο Νερούδα
Ο Πάμπλο Νερούδα
Συντονιστείτε και αυτό το Σαββατοκύριακο στον «902 Αριστερά στα FM» και παρακολουθήστε:

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι από την εκπομπή «Από τη σμίλη στον Γουτεμβέργιο» θα παρουσιαστεί η ενδιαφέρουσα εργασία «Γενική Ψυχολογία» με υπότιτλο «Διαλεκτική - Υλιστική προσέγγιση», που κυκλοφόρησε από τον Ομιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Συστηματικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώτου προέδρου του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών Γιάννη Ιμβριώτη (1897-1979). Επιμέλεια - παρουσίαση της Αννεκε Ιωαννάτου.

Στην, με μέταλλα αλατιού φτιαγμένη, ποιητική πένα του Πάμπλο Νερούντα θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί.

Ο Πάμπλο Νερούντα, φιλολογικό ψευδώνυμο του Νεφταλί Ρικάρντο Ρέγιες Μπασοάλτο, γεννήθηκε στις 12 Ιούλη 1904 στο Παράλ της Χιλής.

Πατρίδα του μια από τις πιο παράξενες και γοητευτικές χώρες του κόσμου. Ενας τόπος που απλώνεται από τον πάγο του βορρά ως τη φωτιά του νότου. Ενας λαός με βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις και μια «καμπανιστή» γλώσσα, την ισπανική. Ο ίδιος είναι ένας από τους πιο χθόνιους ποιητές της οικουμένης. Η γραφή του είναι ζυμωμένη με τη γη της πατρίδας του και το χαλκό των σπλάχνων της. Στο επίκεντρο της ποίησής του βρίσκεται ο καταδιωγμένος, ο εκμεταλλευόμενος, ο αλλοτριωμένος άνθρωπος. Το μεγάλο του έργο είναι το «Γενικό Τραγούδι» («Κάντο Χενεράλ»), μια εποποιία του ανθρώπου. Ωστόσο, εκτός του «Κάντο Χενεράλ», ο κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα εξέδωσε και ποιητικές συλλογές ποικίλου ύφους που όλες αποτελούν έναν ύμνο στο μεγαλείο του ανθρώπου που αγωνίζεται με όλα τα μέσα, όπου κι αν βρίσκεται, εναντίον της κοινωνικής ασχήμιας με την ουσιαστική έννοια του όρου.

Από το «Κάντο Χενεράλ» ως τα ερωτικά του ποιήματα, ο Νερούντα μετατρέπει την πένα του σε σαλπιγκτή που εγείρει τα πιο ευγενικά συναισθήματα των ανθρώπων, μετατρέποντάς τα από «στιγμές φυγής» σε συνειδητούς στρατιώτες του αγώνα των λαών για να αλλάξει ο κόσμος.

Φρουρούμενος από στρατιώτες της αμερικανοκίνητης χούντας του Πινοτσέτ, ο Πάμπλο Νερούντα πέθανε στις 24 Σεπτέμβρη 1973 σε ηλικία 69 ετών. Το σπίτι του λεηλατήθηκε. Στις 25 Σεπτέμβρη, η κηδεία του νομπελίστα κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούντα μετατράπηκε σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο χιλιάδων ανθρώπων και η ποίησή του κατέλαβε περίοπτη θέση στην καρδιά των τίμιων ανθρώπων όλου του κόσμου.

Αύριο Κυριακή στις 6 το απόγευμα ο «902 Αριστερά στα FM» θα μεταδώσει ένα τρίωρο αφιέρωμα στον Μάνο Ξυδούς. Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στην πορεία και το έργο του Μάνου Ξυδούς που έφυγε νωρίς, αφήνοντας όμως τα τραγούδια του, τα ποιήματά του και μια στάση ζωής για παρακαταθήκη. Περιλαμβάνονται, ακόμη, αποσπάσματα από τις εκπομπές του Μάνου στον «902 Αριστερά στα FM» με το χαρακτηριστικό τίτλο «Κόκκινα ...παράσιτα». Στο πλαίσιο του αφιερώματος μιλούν για τον Μάνο συνεργάτες και φίλοι του Μάνου Ξυδούς, ενώ θα ακουστούν τραγούδια απ' όλη τη δημιουργική του πορεία μέχρι την τελευταία και ανέκδοτη συλλογή. Το αφιέρωμα στον Μάνο Ξυδούς επιμελήθηκε το «Ράδιο - Κολεκτίβα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ποίηση της Χιλής (2004-09-19 00:00:00.0)
Τραγούδι ελευθερίας (2004-09-10 00:00:00.0)
Για τον «Ομηρο του 20ού αιώνα» (2003-09-21 00:00:00.0)
«Κάντο Χενεράλ» και κινηματογραφικά (2003-03-08 00:00:00.0)
Σύμβολο αγώνων, κραυγή ελευθερίας (2001-08-31 00:00:00.0)
Μελωδικές βραδιές (2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ