Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΛΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
«Δε θα φτάσει στη Γάζα» προειδοποιεί ο ισραηλινός στρατός

Το πλοίο πριν αποπλεύσει από το Λαύριο
Το πλοίο πριν αποπλεύσει από το Λαύριο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συγκεχυμένες παρέμεναν μέχρι αργά χτες οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή προορισμό του πλοίου «Αμάλθεια» που απέπλευσε το Σάββατο από το λιμάνι του Λαυρίου, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια για λογαριασμό του λιβυκού ιδρύματος «Διεθνής Ενωση Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης - Καντάφι», του οποίου προεδρεύει ο γιος του Λίβυου ηγέτη. Τόσο οι ελληνικές αρχές, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελακούρα, όσο και οι μολδαβικές υποστήριζαν ότι, με βάση την ενημέρωση που έχουν, το πλοίο κατευθύνεται προς το αιγυπτιακό λιμάνι Αλ Αρις.

Ομως, εκπρόσωπος του ιδρύματος επέμενε μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία ότι το πλοίο κατευθύνεται προς τη Γάζα και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει προορισμό. Συμπλήρωνε, δε, ανταπαντώντας στους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί «μη αναγκαίας πρόκλησης», ότι «δεν υπάρχει πρόκληση σε ένα ανθρωπιστικό φορτίο». Η ισραηλινή πλευρά προειδοποιούσε, ως συνήθως, ότι δε θα επιτραπεί στο πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι της Γάζας.

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δινόταν το πόρισμα μιας από τις τρεις έρευνες που διεξάγονται για τις συνθήκες πραγματοποίησης της επιχείρησης των Ισραηλινών κομάντος στη νηοπομπή βοήθειας, στις 31 Μάη, που στοίχισε τη ζωή 9 ανθρώπων. Σύμφωνα με αυτό το πόρισμα της επιτροπής, που εξέτασε εσωτερικά το ζήτημα, «διαπράχθηκαν σοβαρότατα λάθη από ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, όσον αφορά στην οργάνωση και στην εκτέλεση της επιχείρησης». Συγκεκριμένα, «καταγράφηκαν σημαντικά λάθη και παραλείψεις στη συλλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών, αλλά και στις εντολές δράσης που δόθηκαν» αν και εξαίρονται οι κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση για «τις σωστές αντιδράσεις τους υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η αναβολή, κατά ένα 24ωρο, της συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ οφείλεται, πιθανότατα, στο ότι ο Νετανιάχου θέλησε να παραμείνει στο Ισραήλ όσο αναμένεται η άφιξη της «Αμάλθειας», προκειμένου να έχει προσωπικά την εποπτεία της όποιας αντίδρασης. Η συνάντηση προγραμματίστηκε για την Τετάρτη, στο Σαρμ ελ Σέικ, και αναμένεται να κυριαρχήσει το Παλαιστινιακό, καθώς Παλαιστίνιοι και Αραβες θέτουν ως χρονικό όριο ακόμη και μονομερούς ανακήρυξης παλαιστινιακού κράτους τον Αύγουστο του 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ