Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εμπόρευμα η Υγεία με επιχειρήσεις τα νοσοκομεία

Αρχισε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ψευδεπίγραφο είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για «Αναβάθμιση του ΕΣΥ» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αφού όχι μόνο δεν οδηγεί σε αναβάθμιση, αλλά αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Μάλιστα, με την πρόβλεψη για την «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», θα αφαιμαχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τσέπες των ασθενών.

Παρ' όλα αυτά η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην ομιλία της ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε μία συνολική προσπάθεια αλλαγών, αναφέροντας ότι όλες οι διατάξεις αποσκοπούν στο να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος του Ελληνα πολίτη. Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης, είπε, είναι πρόκληση για την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον στο χώρο της Υγείας και να χτυπήσει την αδιαφάνεια και τη σπατάλη στο σύστημα. Αναφερόμενη στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, είπε ότι αποτελεί εμπλουτισμό της διάταξης που προϋπήρχε για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων. Ισχυρίστηκε ότι με τη ρύθμιση θα ωφεληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία, αφού μέχρι σήμερα τα Ταμεία έδιναν περίπου 1,5 δισ. ευρώ στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο αυτοδιαψεύδεται το ΠΑΣΟΚ που υποκριτικά ισχυρίζεται ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, αφού με τις διατάξεις του η Υγεία μετατρέπεται καθολικά σε εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο, τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους. Με τα προωθούμενα μέτρα, είπε, υλοποιούνται οι διαχρονικές θέσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ για τη δημιουργία επιχειρήσεων Υγείας που θα είναι δημόσιες και ιδιωτικές και τις υπηρεσίες τους θα τις αγοράζουν οι εργαζόμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους. Πρόκειται, συνέχισε, για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί τα δομικά υλικά για το χτίσιμο ενός αντιλαϊκού κατασκευάσματος.

Αναφερόμενος στην πρόταση για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, είπε ότι μετατρέπονται πλέον τα νοσοκομεία σε ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης θα ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς. Επίσης, τόνισε, με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» μέρος της Πρωτοβάθμιας Υγείας μεταφέρεται στην περιφέρεια και κατήγγειλε ότι η παράδοση στους δήμους των δομών Υγείας θα σημάνει και επίσημα την είσοδο του κεφαλαίου στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

Τα ολοήμερα νοσοκομεία, συνέχισε, είναι η άλλη ονομασία για την επέκταση των σημερινών ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, αφού πλέον η λειτουργία επεκτείνεται και στις εγχειρήσεις. Στην ουσία, είπε ο Χ. Χαραλάμπους, έχουμε να κάνουμε με μπίζνες και με πελατεία που θα επιβαρύνει τους ασθενείς, αφού μετά και το τελευταίο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο το κράτος αποχωρεί από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να μην μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες των ασφαλισμένων. Τα Ταμεία, πρόσθεσε, θα καλύπτουν τους ασφαλισμένους ολοένα και σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις και ανάλογα κάθε φορά από τα οικονομικά τους. Αλλωστε, υπενθύμισε, με την ανεργία να καλπάζει οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ως εκ τούτου, κατέληξε, είναι επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ να μη μένει κανένας χωρίς περίθαλψη μέσα σε ένα σύστημα Υγείας που θα είναι δημόσιο, ενιαίο, καθολικό και δωρεάν με τη χρηματοδότηση του κράτους. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και όταν δε θα έχουν έσοδα δε θα πληρώνουν τους εργαζόμενους και θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται όπως δείχνει το παράδειγμα και άλλων καπιταλιστικών χωρών.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Σαλμάς διαφώνησε επί της αρχής, λέγοντας όμως ότι θα ψηφίσει αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου, η Ο. Παπανδρέου του ΛΑ.Ο.Σ. βρήκε ότι αυτό κινείται σε θετική κατεύθυνση, ενώ ο Μ. Κριτσιωτάκης του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε νομοσχέδιο του «μνημονίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ