Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
Κατάργηση κάθε περιορισμού ζητούν τα κόμματα του κεφαλαίου

Ξεκίνησε η συζήτηση του ν/σ για την άρση του καμποτάζ, ενώ ήδη καλπάζουν η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία των ναυτεργατών

Η καθημερινότητα μαρτυρά πόσο δίκαιος και αναγκαίος είναι ο αγώνας των ναυτεργατών (φωτ. από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Κόρινθο)
Η καθημερινότητα μαρτυρά πόσο δίκαιος και αναγκαίος είναι ο αγώνας των ναυτεργατών (φωτ. από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Κόρινθο)
Για νομοσχέδιο - τομή που αίρει τους περιορισμούς και τα εμπόδια στον τομέα της κρουαζιέρας και οδηγεί σε νέες επενδύσεις και σε νέες θέσεις απασχόλησης έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, παρουσιάζοντας, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ.

Υπέρ της άρσης του καμποτάζ τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι αποτελεί προγραμματική δέσμευση του κόμματός του και ζήτησε να γίνουν πιο ελκυστικοί οι όροι προκειμένου να έρθουν εταιρείες στον τομέα της κρουαζιέρας. Χαρακτήρισε δε αποτρεπτικό παράγοντα την ύπαρξη ποσόστωσης για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών και ζήτησε να γίνει πιο σαφής η άρση του καμποτάζ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Ν. Μαρκάκης, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν επεμβαίνει όταν βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες στο λιμάνι, και είπε ότι «εάν δεν θέλει το ΠΑΜΕ δεν θα εφαρμοστεί η άρση του καμποτάζ». Φυσικά τάχθηκε υπέρ της άρσης του καμποτάζ λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα μέτρα.

Ομως, τη στιγμή που οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ισχυρίζονται πως η ενίσχυση της «απελευθέρωσης» (και) στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα φέρει καλύτερες μέρες, η πραγματικότητα βεβαιώνει καθημερινά το αντίθετο.

Ετσι - όπως καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με ανακοινώσεις τους - η ναυτιλιακή εταιρεία «SEA FIGHTER», πλοιοκτήτρια του επιβατηγού πλοίου «GOLDEN PRINCE», από τις 13 Απρίλη ως τις 5 Μάη είχε τους ναυτεργάτες του πληρώματος, αυτού του πλοίου, σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας, δηλαδή ανασφάλιστους! Επιπλέον, για όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα δεν τους καταβάλλει το σύνολο των δεδουλευμένων όπως αυτά ορίζονται από τη ΣΣΕ.

Η εταιρεία «WAVELORD NAVIGATION» του εφοπλιστή Βεντούρη έκανε το εξής απαράδεκτο: Στις 16 Ιούνη απέλυσε ναυτεργάτες - υπολογίζονται στους 10 - από το πλήρωμα του πλοίου της «SEΑ TRADE» και την 1η Ιούλη προχώρησε σε ανάλογες απολύσεις από το πλήρωμα του πλοίου της «ΠΟΛΑΡΙΣ». Οι απολύσεις έγιναν με το αιτιολογικό της «διακοπής πλόων». Ωστόσο, την 1η Ιούλη επαναδρομολογήθηκε το πρώτο πλοίο και στις 8 Ιούλη το δεύτερο, χωρίς η ναυτιλιακή εταιρεία να έχει επαναπροσλάβει τους απολυμένους ναυτεργάτες. Αυτό όταν ακόμα και αυτή η νομοθεσία, η κομμένη στα μέτρα των εφοπλιστών, προβλέπει για τις απολύσεις «λόγω διακοπής πλόων» την επαναπρόσληψη των απολυμένων ή να τους καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις, κάτι το οποίο επίσης δεν έκανε η εταιρεία.

Τροφοδότης της έντασης της επιθετικότητας των εφοπλιστών είναι και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη διοίκηση της ΠΝΟ και σε ναυτεργατικά σωματεία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), όπου ο πρόεδρος είναι στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Ο πρόεδρος, όπως καταγγέλλει η αγωνιστική παράταξη «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών» (ΑΣΝ), πέραν όλων των άλλων, έχει φτάσει πια να δηλώνει ευθαρσώς ότι «είναι υπέρ της άρσης του καμποτάζ, αρκεί να ναυτολογηθούν και ορισμένοι Ελληνες ναυτεργάτες», ενώ είναι πασίγνωστο στα καράβια ότι αυτός και η ομάδα του όχι δεν οργανώνουν, αλλά όπου μπορούν υπονομεύουν τους αγώνες των ναυτεργατών, βάζοντας πλάτη να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο ΑΣΝ επισημαίνει προς τον κλάδο ότι είναι καθήκον των ναυτών να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο σωματείο τους. Ευκαιρία δίνει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης, που θα αρχίσει με την εκλογοαπολογιστική συνέλευση το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ