Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επεισόδια στο Μπέλφαστ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα οι ταραχές και οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών καθολικών και δυνάμεων της αστυνομίας στο Μπέλφαστ, με αφορμή τους ετήσιους εορτασμούς που οργανώνει στη Βόρεια Ιρλανδία το προτεσταντικό Τάγμα της Οράγγης.

Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στη συνοικία Αρντόιν, του βόρειου Μπέλφαστ και είναι οι σφοδρότερες και βιαιότερες εδώ και χρόνια. Κανείς δεν τραυματίστηκε στα επεισόδια της νύχτας της Τρίτης, ενώ από την Κυριακή έχουν τραυματιστεί 82 άνθρωποι, ανάμεσά τους και αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο προτεστάντης πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον και το νούμερο δύο της εκτελεστικής κυβέρνησης, ο καθολικός Μάρτιν Μακγκίνες, καταδίκασαν τα επεισόδια, χωρίς φυσικά να κάνουν καμία νύξη για την πραγματική αιτία των ταραχών: Η εξαθλίωση, η φτώχεια, η ανεργία και τα αδιέξοδα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχουν χτυπήσει με δριμύτητα και τη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι τα ίδια τα αδιέξοδα που πέρσι οδήγησαν τις δύο αντιμαχόμενες κοινότητες να στραφούν ενάντια στους μετανάστες, μ' ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων κατά οικογενειών Ρομά από τη Ρουμανία, που συγκλόνισαν το Μπέλφαστ, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, οι ταραχές των τελευταίων ημερών μπορεί να κοπάσουν, αλλά η επόμενη σπίθα θα παραδώσει εκ νέου το Μπέλφαστ στις φλόγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ