Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Κλείνουν παιδικοί σταθμοί σε πολλούς δήμους

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα των δημοτικών παιδικών σταθμών λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η λειτουργία τους. Ο ένας δήμος μετά τον άλλο αναστέλλουν τη λειτουργία πολλών παιδικών σταθμών, αφού δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επιπλέον, καταργούν τα βρεφικά τμήματα, στο πλαίσιο των περικοπών σε προσωπικό και κόστος.

Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει λαϊκές εργατικές οικογένειες για να πάρουν τα παιδιά τους σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Οικογένειες που τα προηγούμενα χρόνια έστελναν τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό, πλέον δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.

Ηδη, μετά την προχτεσινή απόφαση της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει στο κλείσιμο έξι παιδικών σταθμών (ενώ πριν από λίγο καιρό έκλεισε άλλους 2), και άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα προχωρούν στην ίδια διαδικασία. Για παράδειγμα, στο Δήμο Χαλανδρίου οι 9 συνολικά δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν από το 2008 είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν την επόμενη χρονιά, αφού οι ανάγκες για προσχολική αγωγή, εκπαίδευση και ασφαλή φύλαξη δεν καλύπτονται. Κι αυτό γιατί δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν. Κάτι που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας της κυβέρνησης που δε δίνει τέτοια δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, το καθεστώς αυτό διατηρεί ανέπαφες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και καθιστά δυσχερή την ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν. Ταυτόχρονα, με νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις απαγορεύει ως το τέλος του έτους την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τους ΟΤΑ.

Στο συγκεκριμένο δήμο μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 1.100. Πέρσι στους παιδικούς σταθμούς φιλοξενήθηκαν 850 νήπια και βρέφη. Υπάρχει δηλαδή μία αύξηση της τάξης 25%-30%. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι θα κλείσουν κάποιοι παιδικοί σταθμοί από αυτούς τους 9, τότε ο αριθμός των παιδιών που θα πάνε σε κάποιο σταθμό θα μειωθεί κατά πολύ.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στο Δήμο Αθηναίων. Αγνωστο είναι πόσοι από τους 94 συνολικά παιδικούς σταθμούς θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβρη, καθώς 532 υπάλληλοι εργάζονται με συμβάσεις έργου που λήγουν σταδιακά μέχρι το Γενάρη. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στους 13 παιδικούς σταθμούς του 2ου Διαμερίσματος Αθηνών. Συγκεκριμένα οι φετινές αιτήσεις ανέρχονται σε 1.433, ενώ αντίστοιχα οι περσινές ήταν 1.044. Μάλιστα, η δυνατότητα φιλοξενίας για τους συγκεκριμένους σταθμούς του 2ου Διαμερίσματος φτάνει μόλις τα 866 παιδιά!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το «καλημέρα» έκλεισαν τον μοναδικό βρεφικό σταθμό (2014-09-20 00:00:00.0)
Εκρηκτικό αδιέξοδο για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες (2010-07-18 00:00:00.0)
Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών (2008-09-07 00:00:00.0)
Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών (2008-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ