Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκρήξεις, πάλι, στο Σιστάν Μπαλουχιστάν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Δύο μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν τον περιβάλλοντα χώρο κεντρικού τεμένους της πρωτεύουσας της επαρχίας Σιστάν Μπαλουχιστάν, Ζαχεντάν, αργά χτες βράδυ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκρήξεις προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη.

Η επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Ιράν στα σύνορα με το Πακιστάν. Στην περιοχή, κατά καιρούς, έχουν αναπτυχθεί κινήσεις αυτονόμησης των Μπαλούχων ενώ τα υπαρκτά προβλήματα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Μπαλούχοι, που στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες, έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών. Στη συγκεκριμένη ιρανική επαρχία δρα η σουνιτική οργάνωση «Τζουνταλάχ», η οποία διατείνεται ότι αγωνίζεται για τα δικαιώματα των σουνιτών Μπαλούχων. Ο ηγέτης της εκτελέστηκε στις αρχές Ιούνη, ενώ οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ομολόγησε τη διασύνδεση της οργάνωσης με τη CIA.

  • Στην Τεχεράνη επέστρεψε ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός, ο οποίος επί 14 μήνες κατά τις αμερικανικές αρχές είχε αυτομολήσει στις ΗΠΑ, κατά τον ίδιο και την Τεχεράνη, είχε απαχθεί από τη CIA. Ο Σαχράμ Αμίρι επιμένει ότι «θα μιλήσει εν καιρώ» για όλα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ