Κυριακή 18 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Επεκτείνεται το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή

Associated Press

Στη Μαύρη Θάλασσα διεξάγονται από την περασμένη Δευτέρα μεγάλα ΝΑΤΟικά γυμνάσια με την επωνυμία «Sea Breeze-2010» και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 23 Ιούλη, προκαλώντας το έντονο αντιΝΑΤΟικό αίσθημα του ουκρανικού λαού. Από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια οι κομμουνιστές της χώρας. Στα συγκεκριμένα γυμνάσια παίρνουν μέρος, εκτός από τις ΗΠΑ στρατιωτικές δυνάμεις από το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γεωργία, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Συνολικά, στα στρατιωτικά γυμνάσια λαμβάνουν μέρος 30 πλοία, 12 αεροπλάνα και 2 χιλιάδες στρατιωτικοί.

Φέτος η ουκρανική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν τα γυμνάσια στην Κριμαία λόγω του έντονου αντιΝΑΤΟικού ρεύματος και διάλεξαν την περιοχή Νικολάεφσκι, ενώ τα ναυτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν στα βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η δήθεν «προετοιμασία για την καταπολέμηση της πειρατείας» και τα πλοία θα ελλιμενιστούν στην Οδησσό.

Παρά τους όποιους ισχυρισμούς του Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς - κυρίως προεκλογικά - για δήθεν αποστασιοποίηση από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, στις αρχές του Ιούνη υπέγραψε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την ελεύθερη πρόσβαση των στρατευμάτων των ξένων χωρών στην Ουκρανία. Σ' αυτό προβλέπεται ότι στο διάστημα Ιούνη - Οκτώβρη 2010 και για 30 εικοσιτετράωρα θα μπορούν να βρίσκονται στα εδάφη της Ουκρανίας δυνάμεις των παραπάνω χωρών.

Οπως είναι γνωστό, εξαιτίας των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων διαρκείας που ξεκίνησαν στην περιοχή της Κριμαίας, οι αρχές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την διεξαγωγή παρόμοιων στρατιωτικών γυμνασίων της Συμμαχίας το 2006. Οι διαρκείς κινητοποιήσεις του λαού, που κράτησαν πάνω από δύο βδομάδες, εμπόδιζαν όλο το 24ωρο κάθε κίνηση που αποσκοπούσε στην πραγματοποίηση των γυμνασίων. Την ίδια περίοδο, τόσο το Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια διάφορων πόλεων της περιοχής κήρυξαν τις περιοχές τους «απελευθερωμένες από το ΝΑΤΟ». Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και τις επόμενες χρονιές. Μάλιστα, το 2009, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας είχε απαγορεύσει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας, με αποτέλεσμα τη ματαίωσή τους.

Εντονη η ΝΑΤΟική παρουσία

Από παλιότερη λαϊκή διαδήλωση ενάντια στην παρουσία αμερικανικών πλοίων στην Κριμαία

Associated Press

Από παλιότερη λαϊκή διαδήλωση ενάντια στην παρουσία αμερικανικών πλοίων στην Κριμαία
Από το 2001 το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει σταδιακά μεταφέρει στρατιώτες και εξοπλισμό από τις βάσεις που έχει στη Γερμανία και την Ιταλία στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα αφότου οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες εντάχθηκαν στη Συμμαχία, επεκτείνοντας έτσι τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Ρωσία.

Από τις πρώτες χώρες που έδειξαν την ...προθυμία τους να υπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς ήταν η Πολωνία. Πρόσφατα μάλιστα δέχθηκε στο έδαφός της την εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ», προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας, φοβούμενη μη χάσει η ίδια την ηγεμονία της στην περιοχή.

Το περασμένο Φλεβάρη, οι κυβερνήσεις τόσο της Ρουμανίας όσο και της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να δεχθούν στο έδαφός τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους στα πλαίσια της «ανανεωμένης αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. Η νέα αυτή μορφή της «ασπίδας» που ανακοίνωσε το φθινόπωρο ο Ομπάμα - που μέχρι τότε αναμενόταν να εγκατασταθεί σε Πολωνία και Τσεχία - δεν αλλάζει σε τίποτα το στόχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για κατοχύρωση της πρωτοκαθεδρίας του. Αντίθετα μάλιστα, όπως σημείωσε ο Ομπάμα, «η νέα αντιπυραυλική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη θα παράσχει ισχυρότερες, εξυπνότερες και γρηγορότερες άμυνες των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων».

Εξάλλου, έχουν ήδη δεχθεί στα εδάφη τους αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, για τις οποίες το Πεντάγωνο θα διαθέσει 110 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, όπως έγινε γνωστό το περασμένο φθινόπωρο. Οι συγκεκριμένες βάσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στους διεξαγόμενους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ εικάζεται πως βοήθησαν στον εξοπλισμό της Γεωργίας στον ολιγοήμερο πόλεμο με τη Ρωσία τον Αύγουστο του 2008.

Αλλά και στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ανώτατοι Γεωργιανοί αξιωματούχοι είχαν συνάντηση στις αρχές του Μάη με εκπροσώπους της Συμμαχίας στο πλαίσιο της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας που συστάθηκε μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας. Μια βδομάδα αργότερα ανακοινώθηκε πως η Συμμαχία θα ανοίξει γραφείο στην Τιφλίδα.

«Παιχνίδι» στις πλάτες των λαών της περιοχής, με την σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων, «παίζουν» οι ιμπεριαλιστές, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους με ανυπολόγιστες συνέπειες και επιπτώσεις.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ