Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΟΡΩΔΩΝ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι

Η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ήδη έχουν επηρεάσει και τους εργαζόμενους στη Λυρική Σκηνή. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Χορωδών, «μετά την απαράδεκτη συμφωνία εκχώρησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος, επιζητούν τρόπους μείωσης των εργαζομένων, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει καταθέσει το Ιδρυμα, και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας. Με το νόμο 3812/2009 (Ραγκούση), από την αρχή του έτους ξεκίνησαν απολύσεις τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου και το μέτρο επεκτείνεται και στους καλλιτέχνες».

Η διοίκηση της ΕΛΣ έκλεισε τη σκηνή στο «Ακροπόλ» και το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό για τους πλέον των 100 εργαζόμενους, αλλά και των εξαιρετικά πετυχημένων θεσμών της παιδικής σκηνής και της οπερέτας. Επίσης, ξεκίνησε πόλεμο, με επιβολή πειθαρχικών ποινών, τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Στα «μέτρα», επιπλέον, περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

«Πίσω από το μανδύα του δήθεν ανεβάσματος του επιπέδου των εργαζομένων, οι αξιολογήσεις είναι - και αυτές - ένα εργαλείο στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού και του "εργατικού κόστους"», τονίζει το Σωματείο Χορωδών. Σημειώνει πως «οι διευθυντές των τμημάτων της ΕΛΣ έχουν ήδη προχωρήσει σε έγγραφες αξιολογήσεις, στις οποίες, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν στοχοποιήσει πρώτα απ' όλα τους συνεπείς αγωνιστές, τους ανθρώπους που αντιστέκονται και τους συνδικαλιστές. Θέλουν να απαλλαγούν από πάσης φύσεως "βαρίδια", να έχουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και πειθήνιους εργαζόμενους που δε θα σηκώνουν κεφάλι, θα έχουν ελάχιστα δικαιώματα και δε θα διεκδικούν. Εργαζόμενους, που θα έχουν μια στο τόσο δουλειά ή και καθόλου. Και φυσικά αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες στην καλλιτεχνική απόδοση».

Στην κατεύθυνση της τουριστικοποίησης της τέχνης και του πολιτισμού ήταν και η χρήση διώροφου λεωφορείου, με την μπαντίνα που επιστράτευσε η διοίκηση της Λυρικής Σκηνής για να διαφημίσει την παράσταση της «Αΐντα». «Σήμερα η μπαντίνα, αύριο το μπαλέτο, η χορωδία, η ορχήστρα και στο Νιάρχο ποιος ξέρει τι άλλο...», σημειώνει μεταξύ άλλων το σωματείο, υπογραμμίζοντας: «Θέλουμε μια Λυρική που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού για τέχνη και πολιτισμό, έξω από την ανταποδοτικότητα και την εμπορευματοποίηση. Προσιτή και με υψηλό καλλιτεχνικό θέαμα».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στην ΕΛΣ σε συσπείρωση και πάλη για: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία αξιολόγηση. Τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ακύρωση της μείωσης των αποδοχών και επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας. Ανανέωση της σύμβασης για το «Ακροπόλ» ή εύρεση άλλης κατάλληλης σκηνής, ώστε η οπερέτα και το παιδικό να παίζονται σ' όλη τη σεζόν κι όχι για λίγες παραστάσεις στο «Ολύμπια». Οχι στη συρρίκνωση του μοναδικού λυρικού θεάτρου. Κάλυψη του ελλείμματός του. Αύξηση της χρηματοδότησής του για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. Οχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Οχι στην τρομοκράτηση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ