Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απαράδεκτες οι συνθήκες στις φυλακές

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Συγκεκριμένα μέτρα για τη στελέχωση, τη βελτίωση των υποδομών στις φυλακές και την προνοιακή αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων μέσα σ' αυτές, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή το θάνατο τριών κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι θάνατοι τριών κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών, ενός λόγω χρήσης ηρωίνης και δύο από ανακοπή καρδιάς, σε διάστημα 15 μόλις ημερών, αποτελούν χρονικά προαναγγελθέντων θανάτων. Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις συγκεκριμένες φυλακές - όπως και σε ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα - επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το 50-60% των 600 περίπου κρατουμένων είναι τοξικοεξαρτημένοι και έχουν ανάγκη αυξημένης ιατρικής φροντίδας, εξειδικευμένου προσωπικού και μόνιμων προγραμμάτων απεξάρτησης. Αντί γι' αυτά, στη συγκεκριμένη φυλακή δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες του ίδιου του διευθυντή των φυλακών, χρέη γιατρού εκτελεί ένας κρατούμενος ορθοπεδικός. Ανάλογες καταστάσεις υπάρχουν σε όλες τις φυλακές.

Οι μέθοδοι ελέγχου εισαγωγής ναρκωτικών μέσα στις φυλακές από κρατούμενους, που για κάποιο λόγο βγήκαν και ξαναμπήκαν στη φυλακή (π.χ. λόγω άδειας, δικαστηρίου), εκτός του ότι είναι ταπεινωτικές και απαράδεκτες, δεν είναι ούτε καν αξιόπιστες, όπως αποδείχθηκε και από το θάνατο του 26χρονου κρατούμενου των φυλακών Γρεβενών, που πέθανε από χρήση ηρωίνης που έφερε στη φυλακή μετά την επιστροφή του από το δικαστήριο. Οι θάνατοι των δύο άλλων κρατουμένων χρειάζεται να διερευνηθούν σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για κατάχρηση στη χορήγηση ηρεμιστικών φαρμάκων, που πλέον έχουν αποδειχθεί το βασικό μέσο "σωφρονισμού" σε αρκετές φυλακές. Αποδεικνύεται αυτό που το ΚΚΕ είχε από την αρχή καταγγείλει, ότι δηλαδή σκοπός των μεταρρυθμίσεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών που διαχρονικά προωθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν είναι ο εξανθρωπισμός των συνθηκών κράτησης, αλλά η μείωση των κρατικών δαπανών για το σωφρονιστικό σύστημα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει για:

  • Τη στελέχωση των φυλακών των Γρεβενών και όλων των φυλακών με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να σταματήσει ο κατάλογος των νεκρών και οι καταγγελίες για κακομεταχείριση κρατουμένων.
  • Την αντιμετώπιση των εξαρτημένων και χρηστών κρατουμένων με μέτρα προνοιακού χαρακτήρα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία και όχι συντήρησης της εξάρτησης μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης.
  • Τη βελτίωση των υποδομών και τη μόνιμη λειτουργία εκπαιδευτικών, αθλητικών, πολιτιστικών κλπ. δραστηριοτήτων μέσα στις φυλακές».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οριστική απόλυση των σωφρονιστικών υπαλλήλων (2019-03-05 00:00:00.0)
«Στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης σε κάθε φυλακή (2010-05-18 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη φάση ο αγώνας των κρατουμένων (2008-11-18 00:00:00.0)
Χρειάζονται μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων (2008-11-14 00:00:00.0)
Προγράμματα που διώχνουν από το «χόρτο» (2007-03-03 00:00:00.0)
Η συμφόρηση εμποδίζει την απεξάρτηση (1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ