Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αξιος Εστί!

Με μια μεγάλη μελωδική βραδιά, γιόρτασε τα 85 χρόνια του ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο μουσικοσυνθέτης μαζί με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Διονύση Σαββόπουλο και πλειάδα άλλων καλλιτεχνών

Eurokinissi

Ο μουσικοσυνθέτης μαζί με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Διονύση Σαββόπουλο και πλειάδα άλλων καλλιτεχνών
Αν η τέχνη είναι «μια βαθιά αλληλεγγύη» στη ζωή και τους αγώνες ενός λαού, αυτό απαντάται σίγουρα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Το νιώθουμε κάθε φορά που ακούμε τα τραγούδια του. Οπως προχθές το βράδυ στο Λυκαβηττό όπου πλήθος κόσμου γιόρτασε μαζί με τον συνθέτη τα 85α γενέθλιά του. Συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο Μίκης Θεοδωράκης δέχθηκε τις ευχές και την αγάπη όλων όσοι παραβρέθηκαν γι' αυτή τη βραδιά τιμής στον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη. Κοντά του σ' αυτή τη σημαντική στιγμή και η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής.

«Θυμάμαι τις πρώτες συναυλίες του Μίκη πριν 45 - 50 χρόνια, εδώ στο Λυκαβηττό που ξεκίνησε ο Μίκης και έγινε ολόκληρος ένα μεγάλο κίνημα» - είπε σε δήλωσή της η Αλέκα Παπαρήγα. «Αυτό να το πάρουν υπόψη όλοι οι νεότεροι καλλιτέχνες. Ποτέ άλλοτε δε δέθηκε τόσο πολύ το πολιτικό σύνθημα με την τέχνη και πρέπει να ξαναγεννηθεί αυτό το κίνημα. Ο Μίκης έδωσε τα πάντα σ' αυτό και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ».

Πράγματι τα έργα του αναδύουν ένα γνήσιο ανθρωπιστικό τόνο, βαθιά και αληθινή θλίψη για τον ανθρώπινο πόνο. «Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα, ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ιδωθεί μόνον "από τα κάτω", από τη σκοπιά των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα». Σ' αυτές τις γραμμές από την ομιλία του Μπρεχτ στη Μόσχα το 1955, με αφορμή την παραλαβή του Βραβείου Λένιν για την Ειρήνη, συνοψίζονται οι απόψεις του για την οικουμενική σημασία της αποστολής του καλλιτέχνη, του σωστού τρόπου σκέψης και στάσης ζωής του διανοούμενου. Στάση που αναγνωρίζεται και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Αλέκα Παπαρήγα παρακολούθησε μαζί με τον μεγάλο δημιουργό, την προχθεσινή εκδήλωση για τα 85α του γενέθλια
Η Αλέκα Παπαρήγα παρακολούθησε μαζί με τον μεγάλο δημιουργό, την προχθεσινή εκδήλωση για τα 85α του γενέθλια
Από το συγκλονιστικό «Επιτάφιο», στο ανυπότακτο «Κάντο Χενεράλ», από την αθάνατη «Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» και το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού», στο «Μαουτχάουζεν», το «Αξιον Εστί», τις «Μικρές Κυκλάδες», την «Πολιτεία Α' και Β'», τους «Λυποτάκτες», το «Αρχιπέλαγος» και σε τόσα άλλα σπουδαία «αστέρια», αστερισμούς και γαλαξίες μουσικούς, ήχους και μελωδίες της ανεξάντλητης μουσικής προσφοράς του Μίκη Θεοδωράκη. Μιας μουσικής, εμπνευσμένης από τα ιστορικά - κοινωνικά βιώματα του λαού μας, τις θυσίες, τα οράματα, τους αγώνες του, που με τη σειρά της πυρπόλησε οράματα, συνόδεψε αγώνες, ρίζωσε στις καρδιές.

Τραγούδια στηριγμένα και χτισμένα πάνω σε ποίηση γραμμένη από σπουδαίους ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Γκάτσο, Σεφέρη, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Καμπανέλλη, Αναγνωστάκη κ.ά.), σε εποχές που ο λαός μας κατέβαλε τιτάνιο αγώνα με το φασισμό, με ασύλληπτο ηρωισμό και αφειδώλευτη προσφορά αίματος στον κοινό αγώνα των λαών. Ο κόσμος, ο μικρός κι ανώνυμος τούτης της Γης, ο Λαός, πολέμησε μ' ό,τι του «έλαχε στο χέρι. Εμείς με τους σουγιάδες κι εκείνοι με τα κανόνια»...

Δεκάδες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους οι σημαντικότεροι συνεργάτες του, ένωσαν τις δυνάμεις τους και ετοίμασαν μια μεγάλη γιορτή. Τραγουδιστές, συνθέτες και ηθοποιοί, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα πλημμυρισμένο από σπουδαία τραγούδια του, φορτισμένα με μνήμες και συναίσθημα, ως δώρο γενεθλίων στο μεγάλο μας δημιουργό.

Στο τέλος, λίγο πριν τραγουδήσει μαζί με τον κόσμο ένα από τα πιό αγαπημένα του τραγούδια - όπως είπε - «Το περιγιάλι το κρυφό», ο Μίκης Θεοδωράκης θέλησε να θυμίσει κάτι που είχε πει παλιότερα: «ο Ελληνας πρέπει να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει πιά. Πηγαίνει πίσω, πίσω, πίσω... κι όταν θ' ακουμπήσει τον τοίχο, τότε γίνεται ή προδότης ή ήρωας. Προσέξτε γιατί αυτή η ώρα φτάνει για σας τους νεότερους. Διαλέξτε!».

Στην εκδήλωση, μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», πήραν μέρος οι συνθέτες: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος. Οι τραγουδιστές: Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Αντζελα Ζήλια, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Lina Orfanos. Οι ηθοποιοί: Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Αννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts. Επίσης, η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι - φωνή) και ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ