Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Αυξήσεις-«φωτιά» μέχρι και 60%

Να υποτιμήσει τις συνέπειες για τους φορολογούμενους και την αγορά των ακινήτων επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών

Αυξήσεις-«φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και το 60%, επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι αντικειμενικές αξίες λαμβάνονται υπόψη από τις εφορίες, προκειμένου να προσδιορίσουν το φόρο για τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς και τις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κλπ. Οσο πιο μεγάλες είναι οι αντικειμενικές τιμές, τόσο υψηλότερη είναι και η φορολογική επιβάρυνση.

Το θέμα των επικείμενων αυξήσεων προσπάθησε χτες να το υποτιμήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ κατά την πάγια κυβερνητική τακτική υποστήριξε πως θα υπολείπονται της αγοραίας αξίας τους κατά 30%! Πρόκειται ουσιαστικά για - έστω και έμμεση - επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι επίκεινται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, καθώς, όπως αναγνωρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, σε πολλές περιπτώσεις σήμερα οι αντικειμενικές αξίες ανέρχονται στο ήμισυ των αντίστοιχων αγοραίων τιμών.

Αντίθετα με τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιοι παράγοντες του ίδιου υπουργείου δήλωσαν στο «Ρ» ότι έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις τιμών μέχρι και 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα υψηλότερες. Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες ισχυρίζονται ότι οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προβλέπεται να γίνουν στις λεγόμενες «καλές περιοχές» της πρωτεύουσας, στα βόρεια και νότια προάστια, όπου εκεί θα υπάρξει και σημαντική φορολογική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις. Ο στόχος, λένε οι ίδιοι, είναι να αυξηθεί η φορολογία των τεχνικών εταιριών και όσων αγοράζουν ακίνητα στις «καλές» περιοχές. Αντίθετα, οι ίδιοι δηλώνουν ότι οι αυξήσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου θα είναι... λελογισμένες και θα αντισταθμιστούν από την αύξηση των αφορολόγητων ορίων. Αυτή, βέβαια, η ειδυλλιακή εικόνα δεν έχει καμιά σχέση με τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων, η οποία κινείται με τους δικούς της νόμους.

Η εμπειρία λέει ότι οι πολύ μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, αναμένεται να δημιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κατασκευαστικό-μεγαλοεπιχειρηματικό κύκλωμα, το οποίο συνηθίζει να μετακυλίει τις όποιες αρνητικές συνέπειες στο κόστος κατασκευής και στον τελικό λήπτη-καταναλωτή, δηλαδή τους αγοραστές των διαμερισμάτων. Θεωρείται σίγουρο ότι μαζί με τις αντικειμενικές αξίες θα εκτιναχτεί προς τα πάνω και όλο το σπιράλ των επιμέρους πλευρών του κατασκευαστικού κλάδου. Τέλος, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στα αντισταθμιστικά μέτρα που συνήθως λαμβάνονται μαζί με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, επικαλούνται σενάριο σύμφωνα με το οποίο το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί όσο και η μεσοσταθμική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Δηλαδή αν η μεσοσταθμική αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι 30% τόσο θα αυξηθούν και τα αφορολόγητα όρια της κλίμακας μεταβίβασης ακινήτων. Υποστηρίζουν επίσης ότι εξετάζεται και η μείωση του συντελεστή φορολογίας για μεταβιβάσεις ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ