Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο αρχιτρομοκράτης και πάλι προκαλεί

Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για την «τρομοκρατία» φωτογραφίζει στόχους που περιλαμβάνουν την Κούβα και τη Βενεζουέλα

Αμερικάνοι κομάντος στην Ονδούρα, μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που έχουν οι ΗΠΑ για την Λατινική Αμερική
Αμερικάνοι κομάντος στην Ονδούρα, μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που έχουν οι ΗΠΑ για την Λατινική Αμερική
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους γνωστούς ιμπεριαλιστικούς στόχους των ΗΠΑ, για άλλη μια φορά, υπηρετεί και η φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών) για την «τρομοκρατία», η οποία ωστόσο σημειώνει στη συνοπτική έκθεσή της ότι οι «τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασαν μείωση κατά 6%», εκτός του Αφγανιστάν όπου μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και «παρουσίασαν αύξηση το 2009».

Ο ... χρήσιμος φαντομάς «Αλ Κάιντα» παραμένει πρώτη στη λίστα, καθώς όπως εκτιμάται, παρά το γεγονός ότι «έχει καταγράψει σημαντικές αποτυχίες», η απειλή «είναι πιο διάχυτη». «Η "Αλ Κάιντα" έχει αποδείξει ότι είναι μία προσαρμόσιμη και ελαστική τρομοκρατική ομάδα, η επιθυμία της οποίας είναι να επιτεθεί στις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μαύρη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», όπου σταθερά συγκαταλέγονται το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία και βέβαια η σοσιαλιστική Κούβα αλλά και η Βενεζουέλα «που δε συνεργάζεται».

«Το Ιράν παρείχε υποστήριξη στους εξτρεμιστές στην περιοχή του, έχοντας άμεση επίπτωση στις διεθνείς προσπάθειες, που γίνονται για την προώθηση της ειρήνης, απείλησε επίσης την οικονομική σταθερότητα του Κόλπου, έθεσε σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη στον νότιο Λίβανο και υπονόμευσε την ανάπτυξη της δημοκρατίας», τονίζεται στην έκθεση για το Ιράν.

Στόχος η Κούβα και η Βενεζουέλα

Για την Κούβα, η έκθεση σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση χρηματοδότηση προς τρομοκρατικές οργανώσεις για το 2009», αν και το «κομμουνιστικό καθεστώς συνεχίζει να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε μέλη των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης - ELN της Κολομβίας καθώς και σε μέλη της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ και τους παρέχει επιμελητειακή και ιατρική υποστήριξη και δυνατότητα διαβίωσης».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμπεριλάβει για μια ακόμη χρονιά την Κούβα στη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, που απαιτεί από το Λευκό Οίκο την άμεση και δίχως όρους αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες σε δηλώσεις από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη δήλωσε ότι «πρόκειται για μια παντελώς αυθαίρετη, άδικη και υποκριτική ενέργεια»» από μια χώρα που παρέχει άσυλο σε εγκληματίες όπως ο Ορλάντο Μπος και ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Η Λατινική Αμερική είχε την «τιμητική της», πάντως, στη φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τη Βενεζουέλα να «αποσπά» το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον στην περιοχή, στρατηγική που περιλαμβάνει πραξικοπήματα όπως στην Ονδούρα, περικύκλωση με στρατιωτικές βάσεις, υπονόμευση εκ των έσω, μυστικές επιχειρήσεις, εξαγορά ΜΜΕ κ.ά.

Ετσι η έκθεση απλώς επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις επιθετικές ενέργειες, καθώς κινείται ακριβώς στο πλαίσιο των εξωφρενικών κατηγοριών που εκτόξευσε η Κολομβία ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ζητώντας μάλιστα και «διεθνή επέμβαση». Η έκθεση τονίζει τους «ιδεολογικούς δεσμούς της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με τους FARC», καθώς και την «αδυναμία που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, για να συνεργαστεί σε θέματα καταπολέμησης ναρκωτικών» γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα παρέχει ένα «ανεκτικό περιβάλλον για ναρκέμπορους, ενώ υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να βελτιώσει την κατάσταση».

Κατά την έκθεση τόσο οι FARC όσο και ο ELN «χρησιμοποιούν συστηματικά το έδαφος της Βενεζουέλας για να υποχωρήσουν από τα πεδία μαχών και να ανασυνταχθούν, να επιδοθούν σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών καθώς και να αποσπούν χρήματα μέσω εκβιασμών και απαγωγών Βενεζουελάνων, ώστε να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους». Παρόλα αυτά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει εντάξει φέτος τη Βενεζουέλα στη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, αλλά απλώς παραμένει από το 2006 στη λίστα των χωρών «που δεν συνεργάζονται πλήρως». Το ίδιο εκφράζεται και για τη Βολιβία και τη Νικαράγουα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ