Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα ένταση μεταξύ στρατού - κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς εκλογή νέου αρχηγού στρατού, που θα αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα επικεφαλής, Ιλκέρ Μπασμπούγ ολοκληρώθηκε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που είχε θέμα τις κρίσεις στο στράτευμα, στην Τουρκία, την Τετάρτη το βράδυ. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις σχετικά με τις προαγωγές στις τάξεις του τουρκικού στρατού, αποφασίστηκε, το αναμενόμενο, οι 11 στρατηγοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στην Εργκένεγκον να μην προαχθούν, ενώ θέσεις όπως ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων δεν καλύφθηκαν.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο στρατό, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στέλνει μήνυμα ότι δε φοβάται το «βαθύ κράτος» και δεν υπολογίζει απειλές, απαντώντας στις «προειδοποιήσεις» του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ότι ο «στρατός έχει παραδόσεις, με τις οποίες όλοι πρέπει να συμμορφώνονται», αλλά και στους στρατιωτικούς.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να αποκλείσει τους εχθρούς της από θέσεις - κλειδιά, παρουσιάζεται ως «βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας», ενόψει και του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Σε εκκρεμότητα παραμένει ο ορισμός αρχηγού του στρατού, καθώς η θητεία του Ι. Μπασμπούγ λήγει τον Αύγουστο και ο επικρατέστερος φέρεται να δήλωσε αίτηση συνταξιοδότησης. Χτες το βράδυ αναμενόταν συνάντηση Ερντογάν - Μπασμπούγ για την κρισιμότητα της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ