Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντιπερισπασμός για τη μεγάλη «κομπίνα»

Πληθαίνουν, το τελευταίο διάστημα, οι ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για περιπτώσεις κομπίνας με φαρμακοποιούς που εκτελούν συνταγές - μαϊμού και τις χρεώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία ή με γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα.

Τυχαία άραγε (;) οι περιπτώσεις αυτές έρχονται στην επιφάνεια ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το παραπέρα πετσόκομμα των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών, που έτσι και αλλιώς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα; Τέτοιες περιπτώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, για την «περιστολή της σπατάλης» που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, προκειμένου να επιβληθούν νέα φαρμακερά χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα λαϊκά στρώματα. Προκειμένου να συγκαλυφθεί η μεγάλη κομπίνα, που είναι η πολιτική που εξασφαλίζει την παράδοση του φαρμάκου σε μια χούφτα πολυεθνικών εταιρειών που κρατούν στα χέρια τους όλο το δίκτυο της έρευνας, παραγωγής, διακίνησης φαρμάκου και παίζουν ανενόχλητοι τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια σε βάρος της υγείας και της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων.

Μέσα από αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, η φαρμακευτική δαπάνη - σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) - έφτασε το 2009 στα 8,5 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14% σε σχέση με το 2000. Και τα άλματα αυτά στις δαπάνες παρουσιάστηκαν, όταν η κατανάλωση των φαρμάκων στην Ελλάδα έχει μια σχετική σταθερότητα, ενώ το 2009 παρουσίασε και πτώση 0,67% σε σχέση με το 2008.

Γι' αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ, για ενιαίο και αποκλειστικά κρατικό φορέα παραγωγής, διακίνησης και εισαγωγής φαρμάκων είναι επιτακτική όσο ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ