Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Βαριές οι επιπτώσεις για τις λαϊκές οικογένειες

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

«Η απελευθέρωση της ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχουν βαριές συνέπειες στις λαϊκές οικογένειες. Με αυτή τη απόφασή της, η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες».

Αυτά τόνισαν ο Βαγγέλης Μπούτας και η Μαρία Γαβαλά, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, αντίστοιχα, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν, χτες, στη Λάρισα.

Σημειώνοντας ότι η Θεσσαλία μετατρέπεται σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον να «επενδύσουν» για την «αξιοποίηση» των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Ελασσόνα και για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στον Κίσαβο και σε άλλα βουνά της περιοχής - στα χέρια τους θα περάσουν και τα φωτοβολταϊκά - επεσήμαναν ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, παραδίνει στο μεγάλο κεφάλαιο το φυσικό και ορυκτό πλούτο της περιοχής και της χώρας».

«Σ' αυτή την ταξική κατεύθυνση - συνέχισαν - συμφωνούν όλα τα κόμματα που στηρίζουν τη "γραμμή" του Μάαστριχτ, του Μνημονίου, της Τρόικας. Διαφοροποιούνται απλώς «για τα μάτια του κόσμου» και μόνο για τις μορφές που θα γίνει η παράδοση των λιγνιτωρυχείων, των μονάδων παραγωγής και δικτύων στους επιχειρηματίες. Αρκούνται, δε, να μιλούν μόνο για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον κι όχι για την ουσία, δηλαδή, για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου».

Οι επιπτώσεις

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν το λαό της περιοχής να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον τομέα της ενέργειας και με βάση αυτά να πάει στην κάλπη των εκλογών του Νοέμβρη.

«Η απελευθέρωση της Ενέργειας θα πλήξει άγρια όλο το λαό. Αυτή είναι η αιτία για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που, ήδη, εξαγγέλθηκαν και φτάνουν μέχρι 105% στα οικιακά και ως 65% στα αγροτικά. Οπως η παράδοση των οδικών αξόνων στους ιδιώτες είναι η αιτία για τις απανωτές αυξήσεις στα διόδια - η τελευταία που εξαγγέλθηκε προχτές ανέρχεται στο 60% - και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα εισιτήρια των τρένων, των πλοίων, κάθε μαζικού μέσου μεταφοράς, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών».

«Ας πάρουν υπόψη τους - συνέχισαν - τη μόλυνση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, την αγροτική παραγωγική συρρίκνωση της περιοχής, την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, την απαξίωση της γης, τη διάλυση οικισμών, την αύξηση της ανεργίας με τη συρρίκνωση του προσωπικού της ΔΕΗ και τις νέες εργασιακές σχέσεις των συμβασιούχων των εργολαβικών γραφείων.

Κι ας θυμηθούν ότι στην περιοχή Ανάβρας Μαγνησίας που κατασκευάστηκε αιολικός σταθμός, ο φυσικός πλούτος καταστρέφεται. Διότι, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να φέρει τίποτα θετικό για το λαό μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας».

«Εμείς - σημείωσαν οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" - κόντρα στη μοιρολατρία που καλλιεργούν, λέμε στο λαό της περιοχής μας ότι, σήμερα, θα μπορούσε να υπάρχει φθηνή κατανάλωση ενέργειας για όλο το λαό, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ασφάλεια της εργασίας. Δεν υπάρχει, επειδή οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής αποτελούν ιδιοκτησία μιας χούφτας μονοπωλίων».

Και κατέληξαν: «Ο λαός της περιοχής μας μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του, να δείξει τη δύναμή του μέσα από την πάλη του. Να 'ρθει αντιμέτωπος με την πολιτική που θέλει την Ενέργεια πανάκριβο εμπόρευμα που θα χαρίζει κέρδη στα μονοπώλια. Να 'ρθει σε ρήξη με όσους, φορώντας τη μάσκα του "τοπικού του εκπροσώπου", ή του "αυτοδιοικητικού", ή του "ανεξάρτητου", προσπαθούν να περάσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, πιο γρήγορα, ειδικά μέσω "Καλλικράτη".

Με κίνημα σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με εκλεγμένους αγωνιστές που δεν παζαρεύουν τα λαϊκά δικαιώματα, στην κατεύθυνση της ρήξης και της σύγκρουσης μ' αυτή την πολιτική, μπορούμε να εμποδίσουμε τα χειρότερα σήμερα, να διεκδικήσουμε και να ανοίξουμε δρόμο για το αύριο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκλημα η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων, να το αντιπαλέψει ο λαός (2018-04-25 00:00:00.0)
Ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (2017-04-08 00:00:00.0)
Η ΕΕ για την Ενέργεια (2013-05-09 00:00:00.0)
Μεσάζων ιδιωτών «επενδυτών» ο Δήμος Κοζάνης (2011-07-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τη μονάδα της Φλώρινας (1999-01-22 00:00:00.0)
Νέες πλευρές του σκανδάλου της Φλώρινας (1998-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ