Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Χρυσή χρονιά» για τους κερδοσκόπους

Με συνολικά κέρδη χρονιάς 89,47% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Πάνω από 235% «κέρδισε» ο δείκτης των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Χρυσή χρονιά αποδείχτηκε για τους θαμώνες της οδού Σοφοκλέους το 1999, όπου και χτες συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχή μέρα η ανοδική πορεία των τιμών στους διάφορους μετοχικούς τίτλους. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη χτες ήταν της τάξης του 3,3%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε στα 326 δισεκατομμύρια δραχμές. Και η χτεσινή εικόνα των συναλλαγών χαρακτηρίστηκε από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 310 μετοχές που έκλεισαν με «κέρδη», οι 143 έκαναν «λίμιτ απ», ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία τους έμειναν ανεκτέλεστες εντολές για αγορά πολλών εκατομμυρίων κομματιών. Κατά τ' άλλα, σε 14 μετοχικούς τίτλους σημειώθηκε μείωση τιμής και η μετοχή της ΚΡΕΚΑ ΑΕ έμεινε αμετάβλητη.

Συνολικά, με βάση και τα στοιχεία της χτεσινής, τελευταίας, συνεδρίασης για το χρόνο, το 1999 στο χρηματιστήριο:

  • Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 89,47%
  • Ο Δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε 57,46%
  • Οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκαναν άλμα 235,79%

Το πάρτι βέβαια των κερδών της χρονιάς, δεν αφορά - και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά - το σύνολο εκείνων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις των διαφόρων «αναλυτών» και εκείνων των Μέσων Ενημέρωσης που όλη τη χρονιά έπαιξαν το ρόλο του «κράχτη» του γρήγορου κέρδους και του εύκολου πλουτισμού, υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες οι οποίοι κλείνουν το χρόνο με ζημιές. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν χτες σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από τα ανώτατα επίπεδα της χρονιάς. Συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία για τους «χαμένους» δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξουν. Οι κερδισμένοι είναι γνωστοί: Πρώτα και κύρια οι δεκάδες μεγαλοεπιχειρηματίες που ρούφηξαν μερικά τρισεκατομμύρια δραχμές από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια οι διάφοροι «θεσμικοί», που θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες να τριβελίζουν το μυαλό του κόσμου με διαφημίσεις για το ύψος των κερδών που απέσπασαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ