Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κάλπικος ο προϋπολογισμός του 2000

Με εγκύκλιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ανατρέψει τον προϋπολογισμό του 2000 (στην κατεύθυνση της μη δέσμευσης  για το ύψος των δαπανών) που η ίδια ψήφισε πριν από λίγες μέρες

Σε ανατροπή του ψηφισμένου πριν από λίγες ημέρες προϋπολογισμού του 2000, προχωρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με σχετική εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απορρόφηση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, είναι ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».

Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο η δαμόκλεια σπάθη των περικοπών, η οποία κινείται στη λογική του περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας, που εφαρμόζεται ήδη στη ζώνη του ευρώ, υπερίπταται πάνω από τις επιχορηγήσεις κοινωνικών φορέων - οι τελευταίες βρίσκονται σε κίνδυνο ολοκληρωτικού αφανισμού τους - στις αμοιβές προσωπικού, ενώ σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται αν και το 2000 οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα πλαισιωθούν από το αναγκαίο προσωπικό. Αποκαλυπτική είναι επίσης η εγκύκλιος για τις 350 προσλήψεις προσωπικού ΔΕΠ - ΑΕΙ, οι οποίες είχαν εγκριθεί από το 1998. Οπως σχετικά αναφέρεται, στο μητρώο του 2000 θα μεταφερθούν οι 170, ενώ οι υπόλοιπες 180 προβλέψεις θέσεων, αν παραμείνουν κενές μέχρι την 31/12/99 (δηλαδή σήμερα), διαγράφονται.

Στο απόσπασμα οι επιχορηγήσεις

Τις προθέσεις της να ξεμπερδεύσει με τις επιχορηγήσεις προς κοινωνικούς και ασφαλιστικούς φορείς, αποκαλύπτει και με τη χθεσινή της εγκύκλιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, καταφεύγοντας στη γνωστή μέθοδο της κατασυκοφάντησης των επιχορηγούμενων φορέων, αναφέρεται ότι το έτος 2000 θα υπάρξει «ένταση των ελέγχων για υπερβολικές δαπάνες και σπατάλες σε επιχορηγούμενους φορείς και συγκεκριμένους τομείς, όπως η τεχνητή διόγκωση των δαπανών περίθαλψης, πλασματικές υπερωρίες, καταχρηστικά επιδόματα κλπ».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι «η εγγραφή πίστωσης στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση δε σημαίνει κατ' ανάγκη και υποχρέωση καταβολής της», ενώ σε άλλο σημείο προειδοποιούνται οι διοικήσεις των επιχορηγούμενων φορέων να συνετιστούν με το πνεύμα λιτότητας καθώς «ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αναλαμβάνει το οικονομικό βάρος όλων των επιλογών των διοικήσεων των επιχορηγούμενων φορέων, οι οποίοι οφείλουν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό». Αναπτύσσοντας παραπέρα τη «νέα φιλοσοφία» που διέπει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιχορηγήσεις επισημαίνεται ότι «οι πιστώσεις που γράφηκαν στον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό έχουν χαρακτήρα συμβολαίου μεταξύ του κράτους και των φορέων». Σε όλους τους τόνους φροντίζουν να δηλώσουν ότι οι ψηφισμένες, από το ελληνικό Κοινοβούλιο, πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2000, πριν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται, τίθενται εν αμφιβόλω.

Για να πάρει μάλιστα κάποιος φορέας την επιχορήγηση, πρέπει να περάσει από τα σαράντα κύματα των κριτηρίων. Πρόκειται για τα κριτήρια:

  • της προσθετικότητας, της κάλυψης δηλαδή των δαπανών κατ' αρχήν με ίδια έσοδα του επιχορηγούμενου φορέα.
  • της ρευστότητας, της αποφυγής δηλαδή δημιουργίας αποθεμάτων

της συγκρισιμότητας δαπανών. Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο οι δαπάνες που δεν εγκρίνονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, να μην πραγματοποιούνται ούτε από τους επιχορηγούμενους φορείς...

Μετατάξεις υπαλλήλων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

Την ευθύνη στις αιρετές διοικήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη ή μη των αναγκαίων θέσεων με το απαραίτητο προσωπικό, μεταθέτει με την εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αναφέρεται «κατά το έτος 1999 δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για μετατάξεις προσωπικού στις ΝΑ, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να ακυρωθούν ή να μην έχουν υλοποιηθεί». Κατόπιν αυτού προειδοποιούν ότι «η αύξηση των προβλέψεων θέσεων προσωπικού, είναι επιτρεπτή μόνο στην περίπτωση που οι ΝΑ έχουν εξασφαλίσει για οποιοδήποτε νέο διορισμό, μετάταξη ή απόσπαση, τις απαραίτητες πιστώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ