Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου προχωρά η κυβέρνηση

Στην εφαρμογή του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες, με τον οποίο επιχειρείται η παρεμπόδιση της χρηματοδότησης σε συνδυασμούς που απαρτίζονται από εργαζόμενους, από ανθρώπους του μόχθου και δεν έχουν άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης εκτός από το να απευθυνθούν στο λαό με το κουπόνι στο χέρι, προχωρά η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, διευκρινίζεται ότι «τα έσοδα και οι δαπάνες των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών, καθώς και των υποψηφίων, θα διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα». Οποιος, δηλαδή, θέλει να ενισχύσει οικονομικά ένα συνδυασμό θα πρέπει να το κάνει επώνυμα μέσω τράπεζας, η οποία θα καταγράψει όλα του τα στοιχεία και, επιπρόσθετα, να έχει την έγκριση του υπεύθυνου του συνδυασμού στο όνομα του οποίου είναι ο λογαριασμός. Οπως ορίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, οι καταθέσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας ή τον αριθμό διαβατηρίου και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του καταθέτη. Πρόκειται, δηλαδή, για πλήρη φακέλωμα του καταθέτη, με το οποίο θα αποκαλύπτεται και το πολιτικό του φρόνημα.

Υπενθυμίζεται ότι η διακίνηση των εκλογικών δαπανών μέσω τράπεζας αφορά στο 95% αυτών. Ο σχετικός λογαριασμός τηρείται στο όνομα του υποψήφιου περιφερειάρχη ή δημάρχου ή του οριζόμενου διαχειριστή των οικονομικών του συνδυασμού.

Στο μεταξύ, το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με τον οποίο νοθεύεται ακόμα παραπέρα η λαϊκή βούληση, προκειμένου να θωρακιστούν το αστικό πολιτικό σύστημα και η εναλλαγή του δικομματισμού στην εξουσία. Το σχετικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την καθιέρωση λίστας για 120 έδρες, το σπάσιμο των περιφερειών σε 180 μονοεδρικές και τη διατήρηση του 3% ως όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ενώ το ποσοστό 40,2% θα δίνει αυτοδυναμία.

Πρόκειται για ένα καθαρά πλειοψηφικό σύστημα, που «εγγυάται» την απρόσκοπτη διατήρηση του συστήματος. Σε δηλώσεις του χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, σχολίασε ότι «μπαίνει τέλος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι τόσο αναγκαίο πλέον με την εκλογή διά της λίστας στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες και διά του σταυρού στις μονοεδρικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ