Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ερχεται κύμα μαζικών απολύσεων

Μαζική παρέμβαση, χτες, του ΠΑΜΕ στην εταιρεία «Goldair Handling» που προχωρά σε εκατοντάδες απολύσεις

Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στην «Goldair Handling»
Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στην «Goldair Handling»
Δυναμική μαζική παρέμβαση έκαναν χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και ταξικές δυνάμεις από διάφορους κλάδους, στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών «Goldair Handling», απαιτώντας να σταματήσει τώρα τις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει. Γενικότερα, οι εξελίξεις στον κλάδο των αερομεταφορών αναμένεται να οδηγήσουν σε σωρεία απολύσεων και σε άλλες εταιρείες. Οι εξελίξεις αυτές υπαγορεύονται κυρίως από τη γνωστή συμφωνία του Βασιλάκη («Aegean») και του Βγενόπουλου («Marfin Investment Group», MIG) για τη συγχώνευση «Aegean» και «Olympic Air». Πρόκειται για διαδικασίες συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, αντικειμενική εξέλιξη της κατάστασης στην οποία οδήγησαν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των αγορών στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Πολιτικές που συναποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ και στην Ελλάδα προωθούνται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Goldair Handling» απευθύνει προειδοποίηση απόλυσης σε πλήθος εργαζομένων με την αιτιολογία ότι λήγει η συνεργασία της με τον κύριο πελάτη της, την «Aegean Airlines», λόγω της συγχώνευσης «Aegean» και «Olympic Air». Η λήξη συνεργασίας θα οδηγήσει σε μείωση του αντικειμένου εργασίας και άρα σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασης, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων συναντήθηκαν με την διευθύντρια προσωπικού, Φ. Μελέτη. Η διευθύντρια επιβεβαίωσε τις απολύσεις, οι οποίες θα είναι εκατοντάδες. Οπως είπε, στη Ρόδο από τους 68 εργαζόμενους που απασχολεί η «Goldair Handling» θα μείνουν στη δουλειά μόνο πέντε, στην Κέρκυρα από τους 15 εργαζόμενους μόνο τέσσερις και στη Θεσσαλονίκη όπου υπολογίζεται ότι απασχολούνται περίπου 70 εργαζόμενοι θα μείνουν μόνο έξι. Ακόμα στην Αθήνα οι εργαζόμενοι, που φθάνουν τους 400, θα μειωθούν κατά 40%.

Και βέβαια οι απολύσεις δε σταματούν εδώ και μόνο σε αυτή την εταιρεία. Η ίδια η διευθύντρια προσωπικού εκτίμησε ότι θα γίνουν εκατοντάδες απολύσεις και σε άλλες εταιρείες. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η εργοδοσία δεν προχωρά σε απευθείας απολύσεις, αλλά προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι θα απολυθούν, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα τους καταβάλει τη μισή αποζημίωση (μετά από την πρόσφατη ψήφιση σχετικής τροπολογίας που πέρασε το ΠΑΣΟΚ με τον αντιασφαλιστικό νόμο).

Η αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ανακληθούν οι απολύσεις που πιθανόν έχουν γίνει μέχρι τώρα και να σταματήσουν άμεσα οι σχεδιασμοί για την πραγματοποίηση απολύσεων το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή επισήμαναν ότι θα συμβάλουν αποφασιστικά στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για το δικαίωμά τους στην εργασία. Αγώνας άρρηκτα δεμένος με την πάλη για να σταματήσουν οι Μεταφορές να αποτελούν εμπόρευμα και ο κλάδος, συνολικά, να οργανωθεί και αναπτυχθεί προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, περνώντας στην αποκλειστική ευθύνη ενός κράτους που αυτά ακριβώς τα συμφέροντα θα ικανοποιεί. Αυτός είναι ο προσανατολισμός άλλωστε που υπηρετεί και τη λαϊκή ανάγκη σε ασφαλείς, φτηνές, άνετες και σύγχρονες μεταφορές.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων αποχώρησαν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «πάρτε πίσω τις απολύσεις» και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Κινητοποίηση στη Ρόδο

Τους σχεδιασμούς της «Goldair» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις απολύσεις που γίνονται και σε άλλες επιχειρήσεις και στις γενικότερες αντεργατικές εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο (2020-06-26 00:00:00.0)
Μονοπώλιο στους αιθέρες (2013-11-01 00:00:00.0)
Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση στην «Goldair Handling» (2012-11-29 00:00:00.0)
Απέλυσε 11 συμβασιούχους στο αεροδρόμιο της Κω (2012-08-09 00:00:00.0)
Νέες απολύσεις στο Ηράκλειο (2010-11-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απολύσεις (2010-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ