Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται η απέλαση των Ρομά

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις απελάσεις των Ρομά που δεν κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα, υποστήριξε χτες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, σημειώνοντας πως ήδη έχουν καταστραφεί 117 καταυλισμοί και έχουν απελαθεί 630 άνθρωποι, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδιωχθούν άλλοι 300. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ίδια ημέρα που αναμενόταν συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα σε αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης με Ρουμάνους ομολόγους τους.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, απέστειλε χτες επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία του ζητεί να λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ που δίνονται ετησίως στη Ρουμανία, να χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των Ρομά.

Χτες μάλιστα, σύμφωνα με τον Ορφτέ, κατά τη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις θερινές διακοπές, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους «να μην αποπροσανατολίζονται από τις άχρηστες αντιπαραθέσεις».

Η πολιτική των απελάσεων που εφαρμόζει η γαλλική κυβέρνηση έρχεται ουσιαστικά να αποπροσανατολίσει το λαό και τους εργαζομένους από τα αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και έχουν εξαγγελθεί ήδη κινητοποιήσεις για τις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έρχονται προς συζήτηση στη Βουλή. Επιπρόσθετα, αγανάκτηση έχουν προκαλέσει και τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση με σειρά απολύσεων, περικοπές στο δημόσιο τομέα, κ.ά.

Και αυτά, σε μια στιγμή μάλιστα, που ο Σαρκοζί βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Σε δημοσίευμα του περιοδικού «Nouvel Observateour» φαίνεται πως ο Σαρκοζί θα συντριβόταν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν (59% έναντι 41%), ενώ θα τον νικούσε και η Μαρτίν Ομπρί του Σοσιαλιστικού Κόμματος με 53% έναντι 47%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ