Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο πλευρό των ανθρακωρύχων της Χιλής ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση

Συγγενείς των παγιδευμένων εργατών έξω απο το ορυχείο- κάτεργο
Συγγενείς των παγιδευμένων εργατών έξω απο το ορυχείο- κάτεργο
Την αλληλεγγύη της στους 33 εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους στο ορυχείο Σαν Χοσέ της περιοχής Ατακάμα στην Χιλή εκφράζει τη Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), που επισημαίνει ότι και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας για τους εργάτες, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των αντεργατικών πολιτικών.

Στο μήνυμά της, η ΠΣΟ σημειώνει: «Στο όνομα των πάνω από 70 εκατομμυρίων εργαζομένων τα συνδικάτα των οποίων είναι μέλη της οργάνωσής μας στις 5 ηπείρους, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας για τη διάσωση των εγκλωβισμένων 33 συναδέλφων ανθρακωρύχων. Το ατύχημα είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στο ορυχείο από την πλευρά της εταιρείας και αποτελεί ένα παράδειγμα των τραγικών συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των αντεργατικών πολιτικών.

Απαιτούμε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας να ενεργοποιηθεί αμέσως για να εξασφαλιστούν τα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία της Χιλής και όλου του κόσμου. Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι από τα βασικά ζητήματα για τα οποία αγωνίζεται το ταξικό εργατικό κίνημα.

Με πραγματικό ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη στο ορυχείο της Χιλής και εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και την ολόπλευρη στήριξή μας στους εγκλωβισμένους εργάτες, τις οικογένειές τους, τους συντρόφους και φίλους τους και ελπίζουμε η διάσωσή τους να γίνει με επιτυχία το συντομότερο δυνατό».

Αγωνία για τους εργάτες

Στο ίδιο το ορυχείο της Χιλής και χτες συνεχίστηκε η επικοινωνία με τους 33 εγκλωβισμένους εργάτες (32 Χιλιανούς και 1 Βολιβιανό), η αποστολή τροφής σε κάψουλες μέσω μικρού αγωγού, ενώ ξεκίνησαν και οι εργασίες με την χρήση τρυπανιού που θα διανοίξει τρύπα διαμέτρου 65 εκατοστών ώστε να προσεγγιστούν οι εργάτες που βρίσκονται σε βάθος 700 μέτρων σε θερμοκρασίες από 32 - 36 βαθμούς Κελσίου και σε ένα μικρό καταφύγιο που υπολογίζεται γύρω στα 50 τ.μ. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει ακόμα και 4 μήνες, με δεδομένο ότι πρέπει να γίνει προσεκτικά για να μην καταρρεύσουν τα τοιχώματα του υποσυντήρητου ορυχείου. Φυσικά οι εργάτες και οι οικογένειες τους είχαν καταγγείλει την εργοδοσία του ορυχείου για την άσχημη κατάσταση στις στοές. Τώρα και η κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου προσπαθεί να αξιοποιήσει το περιστατικό με δήθεν ευαισθησία για τους εργάτες. Χτες, επίσης, ανησυχία δημιουργήθηκε από σεισμό 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στο ορυχείο, ωστόσο επιστήμονες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δεν επηρεάστηκε η κατάσταση σε αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ