Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ δεν κάνει πίσω από τους εποικισμούς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρακτικά δεν έχουν καμία ελπίδα να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία μέσα στα πλαίσια του ενός έτους που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ, υποστήριξε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, μιλώντας σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι απαράδεκτη μια επέκταση στο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη, μια συμφωνία που λήγει στις 26 Σεπτέμβρη και είχε διάρκεια 10 μηνών. Πρόσθεσε πως η διατήρηση αυστηρών περιορισμών στην κατασκευαστική δραστηριότητα θα «τιμωρήσει» δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που ζουν στους εποικισμούς...

Σημειώνεται πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τις σχεδιαζόμενες για τις 2 Σεπτέμβρη διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον αν το Ισραήλ συνεχίσει την εποικιστική δραστηριότητα στην Δυτική Οχθη.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μαρκ Ρέγκεφ αρνήθηκε να ανακοινώσει τι θα πράξει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου μετά την λήξη της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο εξόριστος ηγέτης της «Χαμάς» Χάλεντ Μεσάαλ προειδοποίησε χτες πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Αρχές μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα «θανάσιμο χτύπημα» στην υπόθεση των Παλαιστινίων, και κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον Ιορδανό Μονάρχη Αμπντουλάχ Β' να μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι καταστροφικά για τα συμφέροντα και την ασφάλεια τόσο της Ιορδανίας όσο και της Αιγύπτου». Υπενθυμίζεται πως ο Μουμπάρακ και ο Ιορδανός Μονάρχης έχουν καλεστεί στην Ουάσιγκτον για να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης τον Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, έναν από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων των κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Μπιλίν στη Δυτική Οχθη κατά του ισραηλινού τείχους. Σύμφωνα με την απόφαση του στρατοδικείου, ο Ράχμα κρίθηκε ένοχος για «συμμετοχή σε παράνομες και άνευ αδείας διαδηλώσεις» όπως και για «υποκίνηση σε παράνομες συγκεντρώσεις». Από τη πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Αστον για άλλη μια φορά υποκριτικά ...εξέφρασε την «ανησυχία» της, για την καταδικαστική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ