Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες βιώνουν το αδιέξοδο

Ξεκινά αύριο η χρονιά με τα προβλήματα για γονείς και παιδιά να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα

Ξεκινά αύριο η χρονιά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με τα προβλήματα για τις λαϊκές εργατικές οικογένειες να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα.

Οι αιτήσεις προς τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αυξήθηκαν κατακόρυφα, αφού οι γονείς που έστελναν τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό δεν έχουν πλέον οικονομική δυνατότητα.

Χιλιάδες αιτήσεις γονιών απορρίφθηκαν και πλέον ψάχνουν ποιος και πώς θα κρατήσει το παιδί τους, ενώ αυτοί αγωνίζονται για το μεροκάματο. Οι περισσότεροι δήμοι δεν προσλαμβάνουν προσωπικό πατώντας στη νομοθεσία της κυβέρνησης.

Ακόμα, κλείνουν βρεφικά τμήματα ή και παιδικούς σταθμούς επικαλούμενοι έλλειψη πόρων. Από τα στοιχεία που κατέγραψε ο «Ρ» τις τελευταίες βδομάδες προκύπτει ότι:

ΑΘΗΝΑ: Στο Δήμο Αθηναίων το καλοκαίρι κατατέθηκαν από γονείς 400 αιτήσεις περισσότερες από πέρσι. Ηδη, 3.351 αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Την τελευταία 5ετία έκλεισαν τουλάχιστον 15 παιδικοί σταθμοί του δήμου. Εκθεση του Δημοτικού Βρεφοκομείου σημειώνει ελλείψεις και προβλήματα τόσο στον αριθμό των θέσεων όσο και σε αυτούς καθ' εαυτούς τους στεγασμένους και αύλειους χώρους. Οτι τα μισά περίπου κτίρια όπου στεγάζονται σταθμοί είναι μισθωμένα και παλαιά οικήματα που παρουσιάζουν μειονεκτήματα στους ήδη υπάρχοντες χώρους, και μικρές δυνατότητες βελτιώσεων. Λίγοι σταθμοί έχουν τμήμα βρεφών, ηλικιών από ενός έως δυόμισι χρόνων (υπάρχει ζήτηση θέσεων για βρέφη που χρειάζονται άλλη διαμόρφωση χώρων και αυξημένο αναλογικά προσωπικό). Ο νόμος Ραγκούση για τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτείνει το πρόβλημα εφόσον στέλνει στην ανεργία τους συμβασιούχους εργαζόμενους.

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στους δήμους της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον 1.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Στο δήμο Θεσσαλονίκης απορρίφθηκαν 400 αιτήσεις, σε Καλαμαριά 180, Εύοσμο 200, Κορδελιό 30, Σταυρούπολη 60, Μενεμένη 20. Στο δήμο Συκεών κατατέθηκαν 650 αιτήσεις για σταθμούς δυναμικότητας μόλις 550. Στο δήμο Πολίχνης ο δήμαρχος αποφάσισε κλείσιμο παιδικού σταθμού επικαλούμενος μεγάλο κόστος λειτουργίας. Εκεί φιλοξενούνταν 30 παιδιά που μεταφέρονται σε κτίριο όπου έως τώρα λειτουργούσαν ήδη δύο παιδικοί σταθμοί κι ο χώρος θεωρούνταν ήδη μη επαρκής.

ΠΑΤΡΑ: Στο δήμο τουλάχιστον 374 παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός σταθμών, 124 περισσότερα από πέρυσι. Και όσα πάνε καταβάλλουν τροφεία μέχρι 52,82 ευρώ. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις που απορρίπτονται. Το 2008 έμειναν εκτός 180 παιδιά, το 2009 250 και φέτος 374. Οι φετινές νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 800, όταν πέρσι οι αντίστοιχες ήταν 580. Και εδώ παρατηρείται έλλειψη υποδομών. Εξι στους συνολικά έντεκα παιδικούς σταθμούς του δήμου στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.

ΒΟΛΟΣ: Περίπου 300 παιδιά μένουν εκτός σταθμών. Συν τα παιδιά οι γονείς των οποίων δεν έκαναν αίτηση για διάφορους λόγους (ετεροδημότες, μετανάστες). Και εδώ οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές (κτίρια, αίθουσες, παιχνίδια) είναι μεγάλες. Μεγάλο πρόβλημα και η ελλιπής υγειονομική παρακολούθησή τους. Παρ' όλα αυτά επιβάλλονται τροφεία στη λογική εμπορευματοποίησης της Προσχολικής Αγωγής.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Στο δήμο Μυτιλήνης καταγγέλλεται ότι μόνο μία στις τέσσερις οικογένειες που έκαναν αιτήσεις, θα στείλουν τα παιδιά τους σε σταθμό, αφού μόνο τόσες ανάγκες καλύπτουν οι υπάρχουσες υποδομές. Στο δήμο Ιωαννίνων 73 παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός των 14 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου. Υποβλήθηκαν 1.200 αιτήσεις (250 παραπάνω από πέρυσι) και έγιναν δεκτές 1.127. Δεν συνυπολογίζονται οι οικογένειες που δεν κατέθεσαν καν αιτήσεις αποκλειόμενες εξαρχής λόγω «οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων». Την κατάσταση επιδεινώνουν οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού οι περίπου 120 εργαζόμενοι δεν επαρκούν.

Στην Αττική, στην Καλλιθέα από 950 αιτήσεις έγιναν δεκτές μόνο 358, 588 παιδιά μένουν εκτός. Στη Νέα Ιωνία μένουν εκτός περίπου 220 παιδιά. Μάλιστα, δε θα ανοίξουν δύο από τα επτά βρεφικά τμήματα του δήμου. Στο Κερατσίνι 100 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ οι αιτήσεις αυξήθηκαν 40%. Στο Χαλάνδρι οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 1.100, ενώ πέρυσι φιλοξενήθηκαν μόλις 850 νήπια και βρέφη. Στο Βύρωνα περισσότερα από 195 παιδιά μένουν εκτός. Και εδώ οι σταθμοί στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτίρια με ελλιπή υποδομή, χωρίς αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλεια, έξοδο κινδύνου κλπ.

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες, αγωνίζεται και ζητά:

  • Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κατάλληλο για την αγωγή μικρών παιδιών, όπως βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών, καθώς και βοηθητικού προσωπικού, όπως τραπεζοκόμοι, μάγειροι, καθαρίστριες, φύλακες και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστική απασχόληση.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι «πάρκινγκ», παιδοφυλακτήρια που παρέχουν μια αγωγή παρωχημένη, απαράδεκτη και σκοταδιστική.
  • Να δοθεί άμεση λύση για την κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση κτιρίων των δημοτικών αρχών ή άλλων δημόσιων οργανισμών ή με ενοικίαση, ώστε τώρα να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ