Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφοθηρικές κορόνες κατά του μνημονίου

Ασφαιρα πυρά, με την ελπίδα να γλιτώσει τη λαϊκή κατακραυγή για την επί της ουσίας στήριξη στη στρατηγική κυβέρνησης - τρόικας

Για να ηττηθεί η στρατηγική του μνημονίου, ο λαός πρέπει να απεγκλωβιστεί εξίσου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να οργανώσει την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους
Για να ηττηθεί η στρατηγική του μνημονίου, ο λαός πρέπει να απεγκλωβιστεί εξίσου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να οργανώσει την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους
Να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια επιδιώκει η ΝΔ, ανεβάζοντας τους τόνους κατά του μνημονίου, την ίδια στιγμή που συνεχίζει να βάζει πλάτη και να στηρίζει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Τα άσφαιρα πυρά και οι γενικόλογες φραστικές καταγγελίες κατά του μνημονίου θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο της εκλογικής τακτικής της Ρηγίλλης ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, προκειμένου να στηρίξει τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές (κόμματα υπέρ ή κατά του μνημονίου) που υπηρετούν αποκλειστικά τις ψηφοθηρικές ανάγκες της.

Ο καταγγελτικός λόγος κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης είναι σκόπιμα γενικόλογος, ακριβώς για να αποκρύψει την επί της ουσίας σύμπλευση της ΝΔ στη στρατηγική της πλουτοκρατίας για έξοδο από την κρίση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο.

Από την πρώτη στιγμή εξάλλου η ΝΔ διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ενώ έχει στηρίξει όλα τα αντεργατικά μέτρα, με αιχμή την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού και την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα πλειοδοτεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και στα φιλομονοπωλιακά μέτρα, που εμφανίζει ως «άλλο μείγμα πολιτικής», αποσιωπώντας ότι το «μείγμα πολιτικής» που προτείνει το εφαρμόζει ή έχει δρομολογήσει την εφαρμογή του η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Α. Σαμαράς, σε άρθρο του (στην «Real News»), ανέβασε τις ανέξοδες κορόνες κατά του μνημονίου, διακηρύσσοντας ότι «το μνημόνιο δεν εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά. Σκοτώνει την ελληνική οικονομία και διαλύει την ελληνική κοινωνία».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η δική του πρόταση, που παρουσίασε στο Ζάππειο τον περασμένο Ιούνη, θα βγάλει τη χώρα πιο γρήγορα από τους περιορισμούς του μνημονίου, κρύβοντας σκόπιμα ότι τα μέτρα που πρότεινε αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης (παραπέρα παράδοση της ακίνητης περιουσίας στους ιδιώτες, ψήφιση επενδυτικού νόμου, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, μείωση φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων κ.ά.).

Πίσω από τα φραστικά πυρά, η ΝΔ συνεχίζει να στηρίζει το μνημόνιο και κυρίως τα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνει. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Ι. Βρούτσης τάσσεται με δήλωσή του υπέρ νέων ρυθμίσεων στο εργασιακό περιβάλλον που «θα εξασφαλίζουν την αναγκαία ευελιξία και τον καινοτομικό δυναμισμό των επιχειρήσεων», ενώ ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δ. Αβραμόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξή του (στα «Νέα») στην ερώτηση αν δικαιώνεται η στρατηγική κατά του μνημονίου, απαντά ότι «πολλά από αυτά που προβλέπει (σ.σ. το μνημόνιο) θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό».

Προσπάθεια για εσωκομματική εκτόνωση

Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να εκτονωθούν οι εσωκομματικές τριβές που είχαν δημιουργηθεί γύρω από την ανάδειξη των γαλάζιων υποψηφίων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι «διαφωνούντες» βουλευτές δηλώνουν την υποστήριξή τους στους εκλεκτούς της Ρηγίλλης.

Σειρά είχε χτες η Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία μετά από συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά στη Ρηγίλλης, δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Δ. Δράκου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι στηρίζει την κομματική επιλογή «αναγιγνώσκοντας πάντα με ρεαλισμό τα τεκταινόμενα».

Γενικότερα στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι στις εκλογές του Νοέμβρη δε θα υπάρξει πρόβλημα από την πλευρά των υποστηρικτών της Ντ. Μπακογιάννη, καθώς η πρώην υπουργός δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε καταγραφή δυνάμεων στις αυτοδιοικητικές κάλπες, εκτός ίσως από την Κρήτη. Η ΝΔ απέρριψε και την πρόταση Καρατζαφέρη για από κοινού στήριξη του Δ. Αβραμόπουλου για την Περιφέρεια Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ