Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._ Τον διπλωμάτη Φρέντερικ Χοφ, συνεργάτη του ειδικού απεσταλμένου για την Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, αποστέλλει η Ουάσιγκτον στο Λίβανο προκειμένου να «στηριχθούν οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί στο μεθοριακό ζήτημα» και να επιτευχθεί «σχετική αποκλιμάκωση και συνεννόηση». Ανακοινώνοντας την αποστολή, ο Μίτσελ τόνισε ότι για την προεδρία Ομπάμα η επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου και μεταξύ Ισραήλ - Συρίας, παραμένει στόχος άμεσα συνδεδεμένος και με τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ._ Κοινωνικές οργανώσεις πραγματοποίησαν χθες στο Σαντιάγκο διαδήλωση αλληλεγγύης στην ινδιανική εθνότητα «Μαπούτσε» που αγωνίζεται για την διατήρηση της ταυτότητας, των παραδόσεών της και της γης της, ενώ χαρακτηρίζεται από τις αστικές κυβερνήσεις της Χιλής ως «τρομοκρατική οργάνωση». Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσουν να θεωρούνται «τρομοκράτες» οι ιθαγενείς αγωνιστές και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους 52 ιθαγενείς ηγέτες που βρίσκονται φυλακισμένοι σε διάφορες φυλακές της χώρας, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ξεκινήσει και απεργία πείνας.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ._ Οκταώροφο κτίριο, το οποίο βρισκόταν υπό ανακαίνιση, κατέρρευσε μερικώς χθες στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης στη βορειοδυτική Ρωσία, ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», μια γυναίκα τραυματίστηκε και μετακομίστηκε στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δύο καταστηματάρχες κατάφεραν να εκκενώσουν το κτίριο εγκαίρως. Νωρίτερα, τα διεθνή πρακτορεία εξέφραζαν φόβους πως στα συντρίμμια του κτιρίου πιθανά να βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι.

ΜΠΑΚΟΥ._ Συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών στρατιωτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, τρεις Αρμένιοι και δύο Αζέροι σκοτώθηκαν σ' αυτές, ενώ η αρμενική πλευρά ανέφερε πως ένας Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε και μέχρι επτά Αζέροι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ._ Την έρευνα σε βάρος του ιδρυτή της ιστοσελίδας «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάντζ, σχετικά με κατηγορίες βιασμού ανοίγει ξανά εισαγγελέας στη Σουηδία, λίγες μέρες μετά από προηγούμενη απόσυρση του εντάλματος σύλληψής του από την Εισαγγελία της Στοκχόλμης.

ΚΙΝΣΑΣΑ._ Αγνωστοι ένοπλοι στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κογκό πυροβόλησαν χθες κατά ιδιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε εργαζόμενους σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής προκαλώντας τα πυρά Κογκολέζων στρατιωτών. Στη διάρκεια της σύγκρουσης σκοτώθηκαν ένας Κογκολέζος στρατιώτης και δύο ένοπλοι, η ταυτότητα των οποίων δεν έγινε άμεσα γνωστή.

ΤΟΚΙΟ._ Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κατσούγια Οκάντα απέρριψε χτες έμμεση πρόσκληση της ΛΔ Κορέας για βραχυπρόθεσμη επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος για νέες διαπραγματεύσεις επικαλούμενος την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο μετά το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν».

ΧΑΡΤΟΥΜ._ Η Ρουάντα απείλησε χτες πως θα αποσύρει περίπου 3.000 κυανόκρανους από το νότιο Σουδάν εάν ο ΟΗΕ δημοσιοποιήσει έκθεση που κατηγορεί τη χώρα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη ΛΔ Κογκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ