Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Πρωθείται η μονοπώληση της αγοράς

Στη μονοπώληση της αγοράς στον τομέα των μεταφορών και τον έλεγχό της από μια χούφτα μεγάλες εταιρείες οδηγεί η κυβερνητική πολιτική, όπως φαίνεται από το προσχέδιο νομοσχεδίου για τις «Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές» που παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Δ. Ρέππα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως είπε ο υπουργός, με το νομοσχέδιο θα απελευθερωθεί ο τομέας των μεταφορών που σήμερα είναι κλειστός και υποστήριξε ότι σταδιακά θα υπάρξει όφελος στην ελληνική οικονομία που θα ανέρχεται 1% του ΑΕΠ, για κάθε χρόνο. Η χώρας μας, ισχυρίστηκε, έχει καθυστερήσει αρκετά και παραδέχθηκε ότι η απελευθέρωση των μεταφορών είναι επιτακτικό αίτημα του μνημονίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Για τους κατόχους των σημερινών αδειών θα δοθεί τριετής μεταβατική περίοδος, και στη συνέχεια η αξία του οχήματος και η αξία της άδειας θα λογίζονται ως μετοχικό κεφάλαιο στις Ανώνυμες Εταιρείες Μεταφορών που θα ιδρυθούν και θα εκτελούν πλέον μόνο αυτές το μεταφορικό έργο.

Η απελευθέρωση των αγορών στην ΕΕ άρχισε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και είχε συνολικά αρνητικές συνέπειες τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στη μονοπώληση της αγοράς των μεταφορών και τον έλεγχό της από λίγες μεγάλες εταιρείες που θα καθορίζουν τα πάντα στο συγκεκριμένο τομέα καθώς και τις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούνται στις μεταφορές. Θα φτάσουμε, είπε, στην πλήρη απαξίωση των μικρών επαγγελματιών που θα βγουν βίαια από την αγορά και θα οδηγηθούμε στη δημιουργία καρτέλ, όπως έγινε και στις αερομεταφορές ή τον τομέα των τροφίμων.

Θετικοί στην απελευθέρωση των μεταφορών εμφανίστηκαν οι εισηγητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

  • Πάντως χτες, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ., έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις του περασμένου Ιούλη, που αναστάλθηκαν προσωρινά εξαιτίας της κατάπτυστης απόφασης της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Ετσι, πραγματοποίησαν πορεία με τα οχήματά τους στο κέντρο της Αθήνας, διασχίζοντας τις οδούς Πειραιώς και Σταδίου φτάνοντας έξω από τη Βουλή, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την οδό Συγγρού, όπου και διαλύθηκαν. Οι αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ακόμη δυναμικότερες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ