Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ολομέτωπη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης - μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ. Με τη βούλα ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ κλειδώνουν και τα νέα «πακέτα»

Μπουρλότο απέναντι στο λαϊκό εισόδημα ετοιμάζεται να βάλει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, που με αποφασιστικό βηματισμό προχωρά, εδώ και τώρα, στο αποφασιστικό όσο και καίριο χτύπημα. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη τα λαϊκά νοικοκυριά από φέτος το χειμώνα εξαναγκάζονται να πληρώσουν και τις τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους για το πετρέλαιο θέρμανσης είτε «εναλλακτικά» με τα αντίστοιχης «αποδοτικότητας» μέτρα από τις νέες ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ.

Αυτή είναι και η ζοφερή πραγματικότητα, τα φρέσκα αντιλαϊκά πακέτα που κλείδωσαν χτες στις Βρυξέλλες στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλια Εκοφίν - Γιούρογκρουπ). Γι' αυτές τις δυο δήθεν «εναλλακτικές» επιλογές τους έκανε ανοικτά λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις συνεδριάσεις των κοιναγορίτικων οργάνων. Αυτό που στην πραγματικότητα απεργάζονται είναι η συνδυασμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα, τόσο στον ΦΠΑ όσο και στους ειδικούς φόρους - και όχι μόνον για το πετρέλαιο θέρμανσης - με μπούσουλα το μνημόνιό τους και τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Με το άλλο χέρι ετοιμάζουν νέες προκλητικές ελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους έρχονται από πάνω να εκχωρήσουν νέο ζωτικό χώρο και προνόμια. Τα παραπάνω συζητούνται και οριστικοποιούνται και στο πλαίσιο του νέου κύκλου συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικας που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού από τις Βρυξέλλες, οι «επιλογές» που εξετάζουν είναι:

  • Την εξίσωση των ειδικών φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το «κίνησης», που ισοδυναμεί με την απογείωση του ειδικού φόρου από τα 21 στα 412 ευρώ στο χιλιόλιτρο! Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο διπλασιασμό των τιμών, με στόχο να συγκεντρώνουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, από φέτος και για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Είναι ολοφάνερο ότι η εφαρμογή τέτοιου μέτρου θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Οκτώβρη που ξεκινά η διανομή του λεγόμενου «φτηνού» πετρελαίου για τη χειμερινή περίοδο.
  • Οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό (για την ώρα 11%) στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%) είναι ο άλλος δρόμος κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. «Εναλλακτικά» έχουν πάντα και τον... τρίτο δρόμο, δηλαδή τις γενικευμένες ανατιμήσεις σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ, με στόχο πάντα τη συγκέντρωση επιπλέον ποσού τουλάχιστον από 1 δισ. ευρώ, την αύξηση κατά 1 ή 2 μονάδες του «χαμηλού» συντελεστή με ταυτόχρονες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, την ενιαιοποίηση των συντελεστών και άλλα πάντα στην ίδια ρότα.
  • Στις προτεραιότητες της πολιτικής τους μπαίνουν οι «διαρθρωτικές αλλαγές», όπως συγκεκριμένα η κατάθεση νομοσχεδίου για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», η παραπέρα εκχώρηση κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, η «σταθεροποίηση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή η ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου με φρέσκο κρατικό χρήμα και εγγυήσεις.

Με βάση τα παραπάνω και το επικαιροποιημένο μνημόνιό τους, τα κοιναγορίτικα όργανα, χωρίς συζήτηση, ενέκριναν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης (9 δισ. ευρώ) από τα δάνεια του «μηχανισμού στήριξης» στην πλουτοκρατία που επίσης τα φορτώνουν στο λαό.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την κατάθεση και συμπληρωματικού φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις παραπέρα ενίσχυσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεκριμένα, την καρατόμηση του συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη από το 40% στο 24%, την επιτάχυνση και του χρονοδιαγράμματος αποκλιμάκωσης από το 24% στο 20% για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, πριν από 2014 που προβλέπεται. Με το ίδιο νομοθέτημα προχωρούν στην «αναμόρφωση» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στη βάση της «τεχνογνωσίας» του ΔΝΤ, ενώ θεωρείται πιθανή και η λήψη νομοθετικής ρύθμισης που θα διευκολύνει την είσοδο ισχυρών μονοπωλίων και ιδιωτών του λογιστικού - ελεγκτικού κλάδου σε νευραλγικούς τομείς του μηχανισμού. Στους σχεδιασμούς είναι και μια ακόμη ρύθμιση για «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων. Επίσης, την αύξηση στο πλαφόν των αποδείξεων λιανικής (σήμερα 15.000 ευρώ) που μπορούν να προσκομίσουν τα νοικοκυριά με τις φορολογικές δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ