Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Αντιπαλεύει τη μεγαλοεργοδοσία και γι' αυτό την ενοχλεί

Τη σημασία της δημιουργίας και δράσης της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου επιβεβαιώνει η κατάσταση και στους τόπους δουλειάς της περιοχής.

Χτες, οι εργάτες στα έργα του Ογκολογικού Νοσοκομείου (ΕΡΚΑΤ) πήγαν για δουλειά, αλλά βρήκαν κλειστό το εργοτάξιο. Η εργοδοσία πρόβαλε διάφορες δικαιολογίες και απειλεί με απολύσεις. Τις προηγούμενες μέρες είχε προσπαθήσει να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους να δεχτούν το 70% των δεδουλευμένων, μέχρι και 10 μηνών, που τους χρώσταγε. Τότε, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα οι εργάτες έδωσαν απάντηση στην εργοδοτική προκλητικότητα.

Την προηγούμενη βδομάδα, στην επιχείρηση μετάλλου ΕΔΡΑΣΗ - ΨΑΛΙΔΑΣ έγιναν απολύσεις εργατών που είχαν πρωτοστατήσει για τη συγκρότηση εργοστασιακής επιτροπής. Απόδειξη της πίεσης που δέχεται η εργοδοσία από την οργάνωση των εργαζομένων, αφού μαζί με την επιτροπή ανέπτυξαν δράση εμποδίζοντας την ανατροπή εργασιακών σχέσεων και συντονίζοντας τον αγώνα για την καταβολή δεδουλευμένων.

Τους τελευταίους μήνες έχει δυναμώσει η επιθετικότητα της εργοδοσίας (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ανατροπές εργασιακών σχέσεων και τρομοκρατία) στο πλαίσιο καταρχήν της πολιτικής με την οποία κυβέρνηση - ΕΕ και ΔΝΤ ενισχύουν τα μονοπώλια και με τους νέους αντεργατικούς νόμους. Ωστόσο, η συσπείρωση των εργαζομένων στην Επιτροπή Αγώνα και η οργάνωση κινητοποιήσεων δυναμώνει τα εμπόδια και την αντίσταση στα αντεργατικά σχέδια. Κάτι που ενοχλεί την εργοδοσία. Ταυτόχρονα, όμως, δυναμώνει τους εργάτες που γνωρίζουν πόσο επιτακτικό είναι να οργανωθούν ενάντια στην εργοδοτική επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εργάτες αποφάσισαν να δώσουν από ένα μεροκάματο στα ταξικά συνδικάτα της περιοχής και την Επιτροπή. Αυτούς τους δεσμούς αντιλαμβάνεται και η εργοδοσία βάζοντας στο στόχαστρό της την Επιτροπή, ακόμα και με απειλές. Απειλές όμως που έχουν πέσει στο κενό. Αντίθετα, στόχος είναι το επόμενο διάστημα να δυναμώσει η δράση για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας και θα γίνει συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους απολυμένους, απλήρωτους, μετανάστες εργαζόμενους της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα νέα τρίωρη στάση εργασίας (2012-02-16 00:00:00.0)
Βήμα συντονισμού των εργατών (2012-01-24 00:00:00.0)
Προσπαθούν να απομονώσουν τους εργάτες απ' το κλαδικό συνδικάτο (2011-12-02 00:00:00.0)
Νέες απολύσεις στην ΑΓΝΟ (2011-11-23 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε φροντιστήρια (2011-11-10 00:00:00.0)
Ματαίωσαν τρομοκρατική απόλυση στο «Olympic Royal» (2010-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ