Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΡΟΜΑ
«Απειλές» για τα «μάτια του κόσμου»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις στη Γαλλία για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δικαιωμάτων και της οδηγίας περί ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων σχετικά με το ζήτημα της απέλασης Ρομά ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων. Η Βίβιαν Ρέντινγκ, αφού πρώτα ολιγώρησε επί βδομάδες και στη συνέχεια σχεδόν συμφώνησε με τη λογική Σαρκοζί, εμφανίστηκε τώρα οργισμένη, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη στάση και την πολιτική Σαρκοζί, προσπαθώντας προφανώς να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση που έχει προκαλέσει το πογκρόμ σε βάρος των Ρομά τόσο εντός όσο και εκτός Γαλλίας και να «καλύψει» τις ευθύνες της ίδιας της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού μηχανισμού για τέτοιου είδους πολιτικές.

Στην Ρέντινγκ έσπευσε ν' απαντήσει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας «έκπληξη» και τονίζοντας ότι «οι χαρακτηρισμοί και αυτού του είδους οι δηλώσεις δε βοηθούν την κατάσταση των Ρομά στη Γαλλία και στην Ευρώπη». Ο δε Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν υπογράμμισε ότι «οι απελάσεις δεν γίνονται επειδή είναι Ρομά, ούτε οι καταυλισμοί διαλύονται επειδή εκεί μένουν Ρομά, αλλά επειδή είναι παράμονοι», διαμηνύοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση θα επιμείνει.

Παράλληλα, Γαλλία και Γερμανία κατήγγειλαν από κοινού τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν συνολικά μέτρα που θα ορίζουν το πλαίσιο κατάθεσης αιτήσεων πολιτικού ασύλου προς τις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ