Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σωρεία παρατυπιών σε προσλήψεις εκπαιδευτικών

Την έντονη ανησυχία τους για την αρνητική λειτουργία του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ), σχετικά με τις παρατυπίες που έγιναν στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα εκλεγμένα μέλη της παράταξης ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, Γ. Μπαμπανίκος και Γ. Παζιάνας. Στην επιστολή τους, μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν: «Δε στέγνωσε ακόμα το μελάνι στην υπογραφή της εκσυγχρονιστικής νομοθεσίας για τις προσλήψεις αναπληρωτών και γίναμε φέτος μάρτυρες καταστάσεων που ήταν άγνωστες για τον κλάδο μας.

Το κλίμα αδιαφάνειας που έφερε η κατάργηση της επετηρίδας έδωσε τη δυνατότητα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας να προχωρήσει σε προσλήψεις με διαδικασίες που παραβιάζουν ακόμα και το νέο αρνητικό θεσμικό πλαίσιο. Τα κρούσματα παρατυπιών, υπερβάσεων και αυθαιρεσιών φέτος είναι αρκετά. Οσα καταγγέλθηκαν στην ΕΛΜΕ μετά από άμεσες παρεμβάσεις της λύθηκαν. Ομως, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ήταν μόνο αυτά, καθώς το δαιδαλώδες σύστημα προσλήψεων με τις ποσοστώσεις και τις παράλληλες επετηρίδες είναι αδύνατο να ελεγχθεί».

Και συνεχίζει: «Εκείνο, όμως, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ο τρόπος λειτουργίας του ΠΥΣΔΕ. Ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στο ΠΥΣΔΕ και αφορούν παραβιάσεις επετηρίδας δεν εκδικάζονται, όπως ο νόμος προβλέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ακόμη κι όταν γίνεται άρση της παραβίασης μετά από παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ, αυτό δεν προκύπτει μετά από συνεδρίαση και απόφαση του ΠΥΣΔΕ για τις συγκεκριμένες ενστάσεις. Ο λόγος προφανής. Η διεύθυνση λύνει το θέμα χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις προηγούμενες παραλείψεις ή παρατυπίες της.

Η τακτική που επιλέγεται, γνωστή και αποδοτική ως προς την αποτελεσματικότητά της:

α) Εξάντληση και υπέρβαση του χρονικού ορίου μέχρι να δημιουργηθούν τα τετελεσμένα, τα οποία δεν επιτρέπουν για λόγους παιδαγωγικούς τη μετακίνηση καθηγητών εκ των υστέρων.

β) Γραπτά διευκρινιστικά ερωτήματα στο ΥΠΕΠΘ με σκοπό να κερδηθεί χρόνος μέχρι να παγιωθεί μια κατάσταση».

Στη συνέχεια τα εκλεγμένα μέλη της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομη πρόσληψη μιας γραφίστριας στο 2ο ΤΕΕ Λάρισας που προσλήφθηκε στις 10 Οκτώβρη και ενώ ήταν προτελευταία στην επετηρίδα βρέθηκε πρώτη, και η οποία απολύθηκε ύστερα από σωρεία ενστάσεων. Προσθέτουν, δε, ότι χρειάστηκε ένας μήνας για να συγκληθεί το ΠΥΣΔΕ από την υποβολή της τελευταίας ένστασης, για να δικαιώσει εκπαιδευτικό που κατήγγειλε την παρατυπία στην ΕΛΜΕ.

Καταλήγοντας καλούν τους δύο αιρετούς του κλάδου στο ΠΥΣΔΕ ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και «αφιερώνουν» το κείμενο της επιστολής στις ηγεσίες της ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που συνειδητά στήριξαν την κατάργηση της επετηρίδας. Στην ηγεσία της ΠΑΣΚ, επιπλέον, που ζήτησε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ να συζητήσει ξανά στο ΠΥΣΔΕ το θέμα της παράνομης πρόσληψης για να «τακτοποιηθεί» η απολυθείσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ