Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέοι ελιγμοί για τους αποφοίτους των ΤΕΕ

Την κατάργηση του προπαρασκευαστικού εξαμήνου και την εισαγωγή των αποφοίτων των ΤΕΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανακοίνωσε από τις Σέρρες ο υπουργός Παιδείας

Οι μαθητές των ΤΕΕ μαζί με τους συμμαθητές τους από τα λύκεια διεκδικούν από κοινού το δικαίωμα στη μόρφωση και όχι μερεμέτια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση (Το στιγμιότυπο από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, το '98)
Οι μαθητές των ΤΕΕ μαζί με τους συμμαθητές τους από τα λύκεια διεκδικούν από κοινού το δικαίωμα στη μόρφωση και όχι μερεμέτια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση (Το στιγμιότυπο από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, το '98)
Την κατάργηση του προπαρασκευαστικού εξαμήνου για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ, που ίσχυε μέχρι σήμερα, και ταυτόχρονα την καθιέρωση ενιαίου συστήματος για την πρόσβασή τους όχι μόνο στα ΤΕΙ αλλά και στα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε χτες από τη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ στις Σέρρες ο υπουργός Παιδείας. Η σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο- σκούπα που θα καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα το υπουργείο Παιδείας και θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο εξεταστικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι απόφοιτοι του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ εισάγονται στο εξάμηνο Ειδικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (ΕΠΕΠ), που δε γινόταν στα ΤΕΙ όπως είχε αρχικά προβλεφτεί, αλλά ουσιαστικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, από τους 2.788 υποψηφίους που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο εισήχθησαν στο προπαρασκευαστικό εξάμηνο 2.722. Στόχος του προγράμματος, όπως περιγράφεται στη σχετική υπουργική απόφαση, είναι «να αποκτήσουν οι παρακολουθούντες αυτά υποψήφιοι σπουδαστές ΤΕΙ τις απαραίτητες συμπληρωματικές γνώσεις στα διδασκόμενα μαθήματα, επιπέδου μαθημάτων γενικής παιδείας Ενιαίου Λυκείου, ώστε να είναι σε θέση να φοιτήσουν απρόσκοπτα στο τμήμα ΤΕΙ της επιλογής τους», γεγονός που αποτελεί και έμμεση ομολογία ότι το επίπεδο σπουδών των ΤΕΕ είναι κατώτερο από αυτό του ενιαίου λυκείου.

Με δεδομένο αυτό, φαίνεται τουλάχιστον ύποπτη η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή των αποφοίτων των ΤΕΕ και στα ΑΕΙ, τη στιγμή μάλιστα που αναπτύσσονται αγώνες στα ΤΕΕ, ενώ το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε εκ των πραγμάτων με αδυναμίες στην πραγματοποίηση του προπαρασκευαστικού εξαμήνου.

Οπως είπε στη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας, το 2001 οι απόφοιτοι του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ, που επιθυμούν να εισαχθούν στα ΤΕΙ, θα εξεταστούν σε τρία μαθήματα, από τα οποία το ένα μπορεί να είναι μάθημα ειδικότητας. Από το 2002 θα υπάρξει ενιαίο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τους αποφοίτους του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ. Με δεδομένο το χαρακτήρα των ΤΕΕ, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζοντας την πολιτική εξώθησης των παιδιών εκτός λυκείου, επιχειρεί με τεχνάσματα να κάνει τα ΤΕΕ πιο ελκυστικά και να τα εμφανίσει την εναλλακτική λύση, που προβάλλεται ως καλύτερη από αυτή του λυκείου.

Στο πλαίσιο της χτεσινής Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στο Γενάρη θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ενώ εξήγγειλε 600 θέσεις Επιστημονικού Προσωπικού, 200 θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και 150 θέσεις Διοικητικού Προσωπικού μέσα στο 2001.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από 8 Ιούλη τα μηχανογραφικά (2004-06-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-06-09 00:00:00.0)
Ξεκινούν στις 18 Μάη οι πανελλαδικές εξετάσεις (2004-04-15 00:00:00.0)
Τέλος για τον εξεταστικό μαραθώνιο (2001-06-19 00:00:00.0)
Φτιασιδώματα στην αντιμεταρρύθμιση (2001-01-06 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνει την πορεία αποψίλωσης του Λυκείου (2000-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ