Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αγγίζοντας» τα άστρα

«Κοράλλια και ύφαλοι»
«Κοράλλια και ύφαλοι»
Μία ξεχωριστή εμπειρία υπόσχεται και αυτό το φθινόπωρο να προσφέρει στους φίλους του, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, Τηλ.: 210.9469.600). Πολλές και διαφορετικές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους, να «αγγίξουν τ' άστρα». Στον τεράστιο και εντυπωσιακό θόλο του, διαμέτρου περίπου 25 μέτρων και επιφάνειας μεγαλύτερης των 950 m2, παρουσιάζονται τρεις ψηφιακές πλανηταριακές παραστάσεις. Στην πρώτη, «Τα 7 θαύματα του κόσμου», με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής και μέσα από εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις, η παράσταση ταξιδεύει το θεατή στο παρελθόν, για να επισκεφθεί την Πυραμίδα του Χέοπα και το άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, το Φάρο της Αλεξάνδρειας, το Ναό της Αρτέμιδος στη Εφεσο, τον Κολοσσό της Ρόδου και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Στη συνέχεια, ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα επτά θαύματα του Ηλιακού μας Συστήματος και τα επτά θαύματα του Σύμπαντος: Κομήτες και διαστημικές καταιγίδες, ηφαίστεια και παγωμένοι πλανήτες, σφαιρωτά σμήνη και «βρεφοκομεία» άστρων, μαύρες τρύπες ή εκρήξεις σούπερ νόβα.

Η δεύτερη παράσταση, «Ο Θάνατος των άστρων», μας ταξιδεύει στο θαυμαστό κόσμο του σύμπαντος και των αστρικών εκρήξεων, χωρίς τις οποίες δε θα υπήρχε η Γη, δε θα υπήρχαν βράχια, βότσαλα, φυτά, ζώα, δε θα υπήρχε ο άνθρωπος. Τέλος, στη «Μεγάλη Περιπέτεια» περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλιούτ, Σκάιλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), η προσφορά των απογόνων του «Σπούτνικ» για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.

«Η μεγάλη περιπέτεια»
«Η μεγάλη περιπέτεια»
Η ταινία θόλου «Κοράλλια και Υφαλοι» παρακινεί το κοινό να κάνει μια βουτιά στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, των κοραλλιών και των υφάλων. Περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών, 4.000 είδη μαλακίων, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, ταξιδεύουν το θεατή σε βυθούς. Ο «Μικρός Πρίγκιπας», η παράσταση που κέρδισε την αγάπη των θεατών την περίοδο που μας πέρασε, θα περιμένει ως και το Δεκέμβρη τους μικρούς φίλους που δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν, προκειμένου να τους χαρίσει ένα τρυφερό παραμύθι για την αξία της αγάπης και το νόημα της ζωής, έτσι όπως ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί δημιούργησε μισό και περισσότερο αιώνα πριν.

Τον Οκτώβρη στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα υπάρχει μία νέα άφιξη. Πρόκειται για την νέα ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση με τίτλο: «Το Αστρο της Ημέρας», μια συναρπαστική παρουσίαση του πλησιέστερου σε εμάς Αστρου: Του Ηλιου. Ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον Ηλιο οι διάφοροι πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, η παράσταση θα αναφερθεί σε πολλά από τα φαινόμενα που μελετούν και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι αστρονόμοι στις μέρες μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κρυμμένο Σύμπαν» (2015-04-07 00:00:00.0)
Επίσκεψη στο Πλανητάριο (2013-12-31 00:00:00.0)
«Εκρηξη» χρωμάτων στο Πλανητάριο (2009-09-20 00:00:00.0)
Το θαυμαστό σύμπαν (2009-02-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ