Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Απεργούν στις 29 Σεπτέμβρη

Η εργοδοσία εμμένει στις προτάσεις για νέο καίριο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Πόσο επιτακτική γίνεται η ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, μπροστά και στην απεργία που προκηρύχθηκε για τις 29 Σεπτέμβρη, ανέδειξε η χτεσινή, νέα συνάντηση που έγινε μεταξύ της ΟΜΕ ΟΤΕ και της διοίκησης της επιχείρησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της διοίκησης επανέλαβαν τις προτάσεις που έχει ήδη κάνει με επιστολή του προς την ΟΜΕ ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, απαιτώντας μεταξύ άλλων: μείωση των αποδοχών, κατάργηση της μονιμότητας και για τους παλαιότερους εργαζόμενους, διευκόλυνση των απολύσεων, ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος, αντικατάσταση των υπερωριών από υπερεργασία ώστε να μειωθεί κατά 50% η σχετική αμοιβή και άλλα.

Τον εμπαιγμό και την εργοδοτική αδιαλλαξία κατήγγειλε στη συνάντηση ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ ΟΤΕ, Ν. Σιτζάνης, δήλωσε ότι η ΕΣΚ δε θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις αν η εργοδοσία συνεχίζει να κρατά αυτή τη στάση και αποχώρησε. Από τη συνάντηση αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ, για να βγάλουν μετά ανακοίνωση ζητώντας από τους μετόχους «να περιορίσουν τα κέρδη τους, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και αύξησης εσόδων και να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα λύνει τα προβλήματα και θα διασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη»...

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Σε ανακοίνωση της η ΕΣΚ ΟΤΕ (προγενέστερη της συνάντησης) επισημαίνει ότι η επιτάχυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πρώην ΔΕΚΟ) θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε νέα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με την πολιτική αυτή «είναι ευθυγραμμισμένες και την υλοποιούν, οι ανατροπές που ζητά η Διοίκηση του ΟΤΕ».

Αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ «που από τη μία υπερασπίζονται τις πολιτικές της οικονομίας της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, και από την άλλη διαμαρτύρονται για τις συνέπειές τους. Ζητούν κάθε φορά ν' αλλάξει η Διοίκηση, αλλά όχι η πολιτική». Ακόμα αναφέρει ότι δεν αρκεί η υπογραφή μιας ΣΣΕ με «μηδενικά αιτήματα» γιατί έτσι «νομιμοποιεί» το μνημόνιο και τα άλλα μέτρα που φορτώνουν τα βάρη για το ξεπέρασμα της κρίσης στους εργαζόμενους.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας: μία, ενιαία ΣΣΕ, για όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο 1.400 ευρώ. Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, πλήρους και σταθερής εργασίας. Κατάργηση της «δανεικής εργασίας» και της μερικής απασχόλησης. Ενα νέο, ενιαίο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και προστατεύει από το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα. Καταλήγοντας τονίζει ότι η πάλη που θα έχει στόχο έναν ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών με κεντρικό σχεδιασμό που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό όμως, «χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή εξουσίας και όχι απλά μιας Διοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ