Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αθλια συμπαιγνία

Κλιμακώνεται η συμπαιγνία που έχει στηθεί στις πλάτες των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) προκειμένου η εταιρεία να εξασφαλίσει το συνολικό πακέτο των 63 εκατ. ευρώ που δεσμεύθηκαν να δώσουν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ προηγούμενα και του ΠΑΣΟΚ σήμερα, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να ολοκληρώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο που προβλέπει νέα «λουκέτα» εργοστασίων και εκατοντάδες ακόμη απολύσεις.

Μόλις τη Δευτέρα τα στελέχη της ΕΝΚΛΩ ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Νάουσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν και πάλι τη στήριξη των φορέων και των διοικήσεων των σωματείων στα σχέδιά τους, ώστε να διασφαλίσουν την περιουσία της εταιρείας. Χτες το Σωματείο των εργαζομένων στα κλωστήρια «Γ» της Νάουσας έστειλε πρόσκληση στους φορείς και τους βουλευτές του νομού, καθώς και στους υποψήφιους Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την οποία αναγγέλλει κινητοποίηση αύριο Παρασκευή έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Μια κινητοποίηση που δεν αποφασίσθηκε από το ΔΣ του σωματείου, καθώς αυτό θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το πρωί για να συζητήσει το θέμα. Ταυτόχρονα χτες, στάλθηκε μια επιστολή που φέρει το λογότυπο της ΕΝΚΛΩ προς το ΚΚΕ και τις Κομματικές Οργανώσεις του στις πόλεις όπου υπάρχουν ακόμη τα κουφάρια των εργοστασίων της. Σε αυτή την επιστολή, όπου υπογράφουν κάποιοι ως «εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ», αναφέρεται το ιστορικό των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για στήριξη της επιχείρησης με νέα χρηματοδότηση ως προϋπόθεση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα 19 μηνών και τις αποζημιώσεις απόλυσης και σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα πως «οι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι και οι οικογένειές τους καταψηφίζουν τον εμπαιγμό και την αδιαφορία της πολιτείας στην επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος». Φαίνεται πως η εργοδοσία με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών προσπαθούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε νέο κύκλο αντιδράσεων για τη χρηματοδότηση της ΕΝΚΛΩ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους προμηθευτές που την απειλούν με κατασχέσεις και να τους στρέψουν συλλήβδην κατά των κομμάτων.

Ομως χτύπησαν λάθος πόρτα. Γιατί οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως το ΚΚΕ αντιπαλεύει με συνέπεια την πολιτική που ταΐζει «ζεστό» χρήμα το κεφάλαιο, στο όνομα μιας ανάπτυξης που υπονομεύει τις λαϊκές ανάγκες. Αλλωστε το ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί από τη ζωή. Τα τελευταία χρόνια, που η ΕΝΚΩ έχει χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ, έχουν σταλεί στην οριστική ανεργία περίπου 2.000 εργάτες! Τα λεφτά αυτά η εργοδοσία δεν τα χρησιμοποίησε (κι ούτε πρόκειται να το κάνει) για να «σώσει» τους εργάτες, αλλά για να υλοποιήσει τα δικά της επενδυτικά σχέδια με στόχο - τι άλλο; - να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα» και τη θέση της έναντι των άλλων εταιρειών.

Για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουροι όσοι στηρίζουν τα συμφέροντα της διοίκησης της ΕΝΚΛΩ, συνολικά της μεγαλοεργοδοσίας: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να σταματήσει να αποκαλύπτει όσους εκβιάζουν, καλλιεργούν αυταπάτες και προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι κοινά τα συμφέροντά τους με αυτά των εργοδοτών. Θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τους καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση. Θα δίνει όλες του τις δυνάμεις για την υπεράσπιση του εργάτη από τις συνέπειες της κρίσης, σήμερα, αλλά και για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Για τη λαϊκή εξουσία όπου με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα σχεδιάζει κεντρικά την ανάπτυξη της χώρας, αξιοποιώντας και αναπτύσσοντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες με γνώμονα την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού.


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ