Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Η ταυτότητα των εκλογών

Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 17,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε 12.000 εκλογικές περιφέρειες της Βενεζουέλας για να εκλέξουν τα 167 νέα μέλη της Εθνοσυνέλευσης και τους 12 αντιπροσώπους της χώρας στο Κοινοβούλιο της Λατινικής Αμερικής, στην πλέον κρίσιμη αναμέτρηση των τελευταίων ετών, ίσως την κρισιμότερη από την στιγμή της εκλογής του προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας, το Δεκέμβρη του 1998 και την έναρξη, σταδιακά, της Μπολιβαριανής Διαδικασίας.

Η κρισιμότητα της αναμέτρησης αποκαλύπτεται πλήρως από την ένταση του βρώμικου επικοινωνιακού πολέμου από τον διεθνή ιμπεριαλισμό που στηρίζει την ντόπια αντίδραση. Η Βενεζουέλα έχει υποστεί αυτό το διαβρωτικό πόλεμο και τη διεθνή εκστρατεία υπονόμευσης και σπίλωσης εδώ και μία δεκαετία: το αποτυχημένο πραξικόπημα του Απριλίου του 2002, οικονομικά σαμποτάζ, δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών συνδικαλιστικών και πολιτικών στελεχών, ψυχολογικό πόλεμο, άμεσες επεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, προσπάθειες ένταξής της στη λίστα των χωρών «που υποθάλπουν την τρομοκρατία» και των χωρών που δεν πράττουν τα δέοντα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών. Επεμβάσεις από ορδές πληρωμένων μισθοφόρων και κολομβιανών παραστρατιωτικών. Εσχάτως δε, την συνεχώς αυξανόμενη και κυκλωτική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τα αστικά ΜΜΕ της Βενεζουέλας, τα οποία σημειωτέον αποτελούν σχεδόν το 90% του συνόλου των μέσων, παρά τις φευδεπίγραφες φωνασκίες περί φίμωσης του Τύπου από το «δικτάτορα Τσάβες», ουρλιάζουν για την «καταπίεση» της ελευθερίας της έκφρασης, του συναθροίζεσται, για τον «αντισημιτισμό» του προέδρου Τσάβες κ.ά. Οι ΗΠΑ ούτε ένα λεπτό δεν έχουν σταματήσει να διοχετεύουν τεράστια χρηματικά ποσά προς τα κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, σε Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και κυρίως σε ΜΜΕ ώστε να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Τσάβες.

Εντούτοις οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να μπορούν να «αποζημιώσουν» τους ιθύνοντες της καμπάνιας και ο πακτωλός χρημάτων που έχει κατατεθεί δεν δείχνει να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα και να αποδίδει. Πάντως το μεγάλο στοίχημα, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, είναι η αποχή και ο μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων. Η μαζική συμμετοχή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα σημάνει τη νίκη της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών - Κομμουνιστών. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση που κατέρχεται υπό τη νεοδημιουργηθείσα «ομπρέλα» οργανώσεων Mesa de la Unidad Democratica (MUD) (Χώρος Δημοκρατικής Ενότητας) όπου συμμετέχουν και πρώην σύμμαχοι του Τσάβες - η οποία έχει δεχθεί την απλόχερη βοήθεια με πακτωλό χρημάτων από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες - ελπίζει στην αποχή ώστε να εξασφαλίσει μία διευρυμένη παρουσία στο Κοινοβούλιο.

Ενα είναι βέβαιο: η σύνθεση του Κοινοβουλίου θα είναι διαφορετική και η αντιδραστική ανιπολίτευση θα έχει παρουσία, δεδομένου ότι αυτή τη φορά συμμετέχει και δεν απέχει όπως το 2005, στην απέλπιδα προσπάθειά της να καταστήσει την εκλογική διαδικασία άκυρη.


Χρ.Μ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι ΗΠΑ (2010-12-30 00:00:00.0)
Αύριο οι βουλευτικές εκλογές (2010-09-25 00:00:00.0)
Κρίσιμες εκλογές την Κυριακή (2010-09-22 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι αήττητοι (2006-12-02 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η επικοινωνία με το λαό (2005-12-08 00:00:00.0)
Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό (1999-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ