Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΑΡΑΔΕΣ ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑΣ
Αγώνας ενάντια στον αφανισμό τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους πραγματοποίησαν χτες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ψαράδες βιντζότρατας, απ' όλη τη χώρα.

Οι ψαράδες της βιντζότρατας εξαναγκάζονται να σταματήσουν το ψάρεμα κοντά στις ακτές εξαιτίας μιας παράλογης απόφασης της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες και η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μ. Δαμανάκη. Χτες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκδηλη ήταν η αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, αφού οι οικογένειες που ζουν από τα 430 καΐκια που δουλεύουν με το παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο βιντζότρατα, οδηγούνται βιαίως εκτός επαγγέλματος και στην ανεργία.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν τους συνάντησε κανείς από την πολιτική ηγεσία και ο αρμόδιος διευθυντής Αλιείας τους διαμήνυσε ότι θα εφαρμοστούν κανονικά οι σχετικές κοινοτικές εντολές. Οι βιντζότρατες υποχρεώνονται από 1η Οκτώβρη 2010 να ψαρέψουν στα 3 ναυτικά μίλια από την ακτή ή σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων. Ομως αυτό είναι άτοπο και καταστροφικό για τους ψαράδες βιντζότρατας, αφού το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο είναι για μικρότερα βάθη και τα καΐκια που το φέρουν είναι μικρά (έως 8 μέτρα) και δεν μπορούν να ψαρέψουν στην ανοιχτή θάλασσα. Οπως τόνιζαν χτες οι ψαράδες βιντζότρατας, η αλιεία θα γίνει πλέον επικίνδυνη για τα πληρώματα των σκαφών και για τα ίδια τα σκάφη. Οι βιντζότρατες είναι τα καΐκια που ψαρεύουν τη μαρίδα, το γαύρο και τη γόπα. Δηλαδή ψάρια που κύρια καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια, αφού δύσκολα μπορεί να αγοράσει άλλης κατηγορίας ψάρια.

Η ΕΕ έχει βάλει στο μάτι την βιντζότρατα χωρίς να έχει καν τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις ότι προκαλείται ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μάλιστα σε σχετική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) αναφέρεται ότι το ψάρεμα μιας βιντζότρατας προκαλεί λιγότερη ζημιά στο λιβάδια της Ποσειδωνίας απ' ό,τι αντίστοιχα μια ρίψη άγκυρας ενός σκάφους αναψυχής.

Την συμπαράστασή της προς τους ιδιοκτήτες βιντζοτρατών εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, στην οποία τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τ' ακόλουθα: «Προσβλέπουμε τέλος σε ένα γενικευμένο αγώνα που θα λυτρώσει την Ελλάδα από την υποχρέωση εφαρμογής της ΚΑλΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ