Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ετοιμάζει νέες περικοπές

Επιστολή στα ασφαλιστικά ταμεία, για να επιλέγουν την «οικονομικότερη» αγωγή έστειλε χτες το υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαμαρτυρία της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαμαρτυρία της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παραδώσει τις λαϊκές οικογένειες στα αρπακτικά της Υγείας κι αυτό την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι και ανασφάλιστοι που δεν μπορούν να πληρώσουν βασικές εξετάσεις και φάρμακα, αποτύπωσε η χτεσινή σύσκεψη που έγινε για τον προϋπολογισμό του 2011, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες το 2011 θα μειωθούν πιο κάτω και απ' το κονδύλι που προέκυψε μετά τη μείωση κατά 4% των δαπανών του 2010.

Το 2010 οι συνολικές δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια προϋπολογίστηκαν σε 6,5 δισ. και στη συνέχεια μειώθηκαν σε 6,20 δισ. (μείωση κατά 4%). Για το 2011, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 6,15 δισ., όταν και στη χτεσινή σύσκεψη αναγνωρίστηκε ότι εκδηλώνονται ήδη δυσκολίες στην καταβολή μισθών εργαζομένων σε ιδρύματα που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας ή ότι οι εφημερίες του 2010 θα ξεπεράσουν κατά 25 εκατομμύρια ευρώ το αρχικώς προϋπολογισθέν ποσό των 395 εκατομμυρίων ευρώ. Στην κατεύθυνση του «εξορθολογισμού των δαπανών» θα εφαρμοστούν και δώδεκα θέματα που έθεσε στη σύσκεψη το υπουργείο Υγείας, όπως η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, της μηχανοργάνωσης και της λογιστικής καταγραφής που θα γίνει από πέντε ιδιωτικές εταιρείες.

Τη θηλιά της οικονομικής αιμορραγίας στο λαιμό των εργαζομένων σφίγγει και η χτεσινή επιστολή που έστειλε η ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα προς τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων με την οποία καλούνται «να ενημερώσουν άμεσα τους γιατρούς των φορέων να επιλέγεται κατά τη συνταγογράφηση η οικονομικότερη - κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή». Είχε προηγηθεί στις 16.9.2010 η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τα δημόσια νοσοκομεία, όπου καλούνται οι διευθυντές των κλινικών να μειώσουν κατά 20% τις φαρμακευτικές δαπάνες στην κλινική τους. Επί της ουσίας, οι γιατροί καλούνται να ασκούν την ιατρική και να επιλέγουν φαρμακευτική αγωγή με βάση τους οικονομικούς περιορισμούς και όχι την ασφαλέστερη και πιο ολοκληρωμένη υπεράσπιση της υγείας του ασθενούς.

Η επιστολή απευθύνεται στους διοικητές των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ «προκειμένου - όπως αναφέρεται - να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών Υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης». Στην επιστολή, πέρα από διάφορα προσχηματικά για «την προάσπιση της υγείας του ασθενούς - ασφαλισμένου» ρητά αναφέρεται ότι «το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να φτάσει στο 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης του εκάστοτε φορέα».

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων ενόψει και του «Καλλικράτη»

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει την οργή που προκαλούν οι συνέπειες της πολιτικής της. Αυτό εξυπηρετεί και η χτεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία στη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ όπου τέθηκε θέμα για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, ο Α. Λοβέρδος «διέψευσε φήμες ότι θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου». Ωστόσο, η κυβέρνηση διαψεύδεται απ' τον τελευταίο νόμο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που στο άρθρο 5 προβλέπει σαφέστατα ότι: «Με προεδρικά διατάγματα, τα νοσοκομεία μπορεί να συγχωνεύονται, να καταργούνται ολικά ή μερικά, να μετατρέπονται σε γηριατρικά, σε νοσοκομεία αποκατάστασης, σε νοσοκομεία χρόνιων παθήσεων, σε ειδικά κέντρα ή κέντρα υγείας και να ρυθμίζονται όλα τα προκύπτοντα ζητήματα σχετικά με την τακτοποίηση του προσωπικού». Μάλιστα, στη συνάντησή της με τους διοικητές των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου τέθηκε και πάλι το θέμα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να γίνουν συγχωνεύσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των νοσοκομείων ή άλλων ιδρυμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Ρ» και ενόψει των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, μελετάται «η αλλαγή χρήσης νοσοκομείων», όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 5. Π.χ. ένα μικρό νοσοκομείο να μετατραπεί σε διαγνωστική μονάδα και να λειτουργήσει στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Είναι ένα σχέδιο που πρωτοεμφανίστηκε το 2001 με την καθιέρωση τότε των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων που σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το τροποποιεί, το επεκτείνει και ετοιμάζεται να το προσαρμόσει στην Καλλικρατική διάρθρωση της χώρας.

Η κυβέρνηση όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλλιεργήσει επανάπαυση. Ετσι, στη χτεσινή σύσκεψη, διασφαλίστηκε η πληρωμή των εφημεριών των Ιούνη, Ιούλη, Αυγούστου που θα καταβληθούν στις αρχές του Οκτώβρη και αναφέρθηκε πως ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα καταβάλει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία και θα πληρώσει δυο μήνες στους φαρμακοποιούς και τους συμβεβλημένους γιατρούς, αφήνοντας ανεξόφλητο το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του. Ακόμα αποφασίστηκε να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής των προμηθευτών, π.χ. με προκαταβολές, καθώς και να γίνει νέα αντιστοίχηση των χρεών των νοσοκομείων προς τα Ταμεία και το αντίστροφο, ώστε να υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους. Απ' την άλλη πλευρά, οι πιέσεις των προμηθευτών συνεχίζονται. Σε χτεσινή επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού αναφέρει ότι οι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί για το 2010 από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εκκρεμείς παραμένουν και οι πληρωμές των ετών 2005 - 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ