Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά ένταση των μέτρων φύλαξης των συνόρων

Την ενίσχυση των πολιτικών καταστολής σε βάρος των εξαθλιωμένων που ζητούν καταφύγιο στις χώρες της ΕΕ ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές στο Λουξεμβούργο και όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ - Καναδά - Αυστραλία, για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων πολιτών, ενώ συζητήθηκε και η συνθήκη φακελώματος Σένγκεν ΙΙ.

Ο Χ. Παπουτσής στην παρέμβασή του επισήμανε «την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα». Ζήτησε την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση αλλά και κάθε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για να «εφαρμόσουμε αυστηρότερα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων μας και να συγκροτήσουμε μια σύγχρονη ακτοφυλακή», ενώ επέμεινε στην αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Στο περιθώριο του συμβουλίου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζέιν Χολ Λιούτ, με την οποία συζήτησαν την αντιμετώπιση των «σύνθετων προκλήσεων» που προκύπτουν από την αυξανόμενη ένταση της «παράνομης μετανάστευσης». Παράλληλα, συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της «συνεργασίας» των ΗΠΑ με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη, προκειμένου από κοινού να ...εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών τους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει μια σειρά πολιτικών «αναβάθμισης» της αστυνόμευσης, που σχετίζονται με το λεγόμενο αστυνομικό της γειτονιάς, το νέο σύστημα περιπολιών, τη δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ, με πέντε χιλιάδες αστυνομικούς σε θέσεις ...εμφανούς αστυνόμευσης κλπ.

Εξάλλου, από αστυνομικές επιχειρήσεις σε ενενήντα πέντε κτήρια σε διαμερίσματα της πρωτεύουσας, 1.326 αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε προσωρινή κράτηση ή κρατούνται ακόμη. Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τον περασμένο μήνα από τα 23.660 άτομα που συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες της σε όλη την επικράτεια, οι 14.757 ήταν αλλοδαποί χωρίς χαρτιά. Οι τελευταίοι κρατούνται για αρκετούς μήνες στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών και «επαναπροωθούνται», κακήν - κακώς από εκεί που ήρθαν. Δηλαδή, σε χώρες όπου επικρατούν πείνα και πόλεμοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ