Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Πράσινο φως» για συγχωνεύσεις

Ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου (2,8 δισ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα. Ανοίγουν τα νέα κρατικά πακέτα με ακόμη 35 δισ. ευρώ

Τα νέα πακέτα με τις κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου και συνολικά της πλουτοκρατίας ξετυλίγουν στο προσεχές διάστημα κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Ταυτόχρονα, με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης, ανοίγει και ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων και εξαγορών, εξέλιξη που συνεπάγεται μαζικές απολύσεις εργαζομένων και από το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος «ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται», τονίζοντας ότι ο «δημόσιος πυλώνας» μπορεί να «σχηματοποιηθεί με διάφορους τρόπους». Ηδη οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου παίρνουν θέσεις μάχης για την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και για την απόσπαση μεριδίων της αγοράς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει και οι μεταξύ τους συνεννοήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Με απόλυτη ευχέρεια η Εθνική Τράπεζα άντλησε το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τώρα προχωρά και τις διαδικασίες για την εκποίηση ποσοστών στη θυγατρική της στην Τουρκία, Φινάνσμπανκ, απ' όπου αναμένεται να αντλήσει ακόμη 1 δισ. ευρώ. Το «παιχνίδι» είναι συμφωνημένο και σε επίπεδο κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να επιστρέψει τις κρατικές ενισχύσεις (350 εκατ. ευρώ από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ), εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε «θετική» από τον υπουργό Οικονομικών.

Για τη συνέχεια δρομολογούν το άνοιγμα του νέου κρατικού πακέτου (ακόμη 25 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (10 δισ. ευρώ) από τα δάνεια των «μηχανισμών στήριξης» προς την πλουτοκρατία, που επίσης θα χρυσοπληρωθούν από το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ