Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Ομάδες ταχείας επέμβασης για τους μετανάστες

Τη χερσαία δραστηριοποίηση του κατασταλτικού ευρωπαϊκού μηχανισμού Frontex στον Εβρο με στόχο τους εξαθλιωμένους που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ αποφάσισε η κυβέρνηση. Χτες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας πως «είμαστε στην πρώτη γραμμή διασφάλισης των ευρωπαϊκών συνόρων», ανακοίνωσε ότι στον Εβρο αντιπροσωπείες της ΕΛ.ΑΣ. και του Frontex θα εκτιμήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα καταστολής των κυμάτων των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης.

Η Frontex αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005 και στην ουσία αποτελεί κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα, το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ.

Την άμεση ανάπτυξη των ομάδων αυτών στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας ζήτησε προχτές, με επιστολή του στην πρόεδρο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Annemie Turtelboom και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmstrom, ο Χ. Παπουτσής. Η επιλογή των μελών των ομάδων αυτών (RABITS) καθορίζεται από την Frontex με βάση ένα «απόθεμα» εθνικών συνοριοφυλάκων που διατίθενται από τις χώρες - μέλη. Κατά τις επιχειρήσεις τους οφείλουν να τηρούν την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία. Εχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του κράτους υποδοχής και μπορούν να κάνουν χρήση βίας. Εξομοιώνονται με υπαλλήλους του κράτους - μέλους υποδοχής σε περίπτωση που διαπράξουν ή υποστούν αξιόποινες πράξεις. Το κράτος υποδοχής θα πληρώνει για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσουν. Αξίζει να προστεθεί πως η Frontex έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεών τους, αλλά και την ευθύνη να κρίνει για το ποια κατάσταση ορίζεται «επείγουσα και εξαιρετική», ώστε να απαιτεί ανάμειξη των ομάδων ταχείας επέμβασης μετά από απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου έπειτα από πρόταση του εκτελεστικού διευθυντή του. Ο μηχανισμός του αποτελείται από 690 άτομα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου πως εδώ και 20 μέρες είχαν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες με συναντήσεις που διεξήγαγε με πρέσβεις χωρών - μελών της ΕΕ. Επίσης, είχε θέσει το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που είχε διεξαχθεί πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, όπως και στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας με την οποία είχε συναντηθεί. Αλλωστε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα υπήρχαν παρατηρητές του Frontex στον Εβρο.

«Ειδικές δράσεις» για «ασφαλές κέντρο»

Σε ερώτηση για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα από τη δράση ακροδεξιών ομάδων, ο Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ...συντονισμένα για τη συνολική λύση του προβλήματος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε σχετικό πλαίσιο δράσεων που έχει παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο. Ομως, το πλαίσιο αυτό προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, την ένταση των αστυνομικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς κέντρου». «Ειδικές δράσεις» πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μέρα με βάση το νέο «βελτιωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης» για το κέντρο της πρωτεύουσας. Για την ενίσχυση δε του έργου της καταστολής, προβλέπεται η συγκρότηση «σώματος ήπιας καταστολής στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο σε συνεργασία με αλλοδαπούς ειδικά εκπαιδευμένους».

Επίσης, προτείνεται η καταγραφή - φακέλωμα μεταναστών που ζουν στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου - Κολωνού - Πειραιώς - Αγ. Ασωμάτων - Ερμού - Αιόλου έως και την πλατεία Ομόνοιας, πλατεία Ανεξαρτησίας (Βάθης), πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, πλατείες Βικτωρίας, και Αμερικής, καθώς και την περιοχή του Εθνικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου. Την ώρα δε που οι μετανάστες δέχονται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις και ξυλοδαρμούς, ο Χρ. Παπουτσής επέμενε ότι η «ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών το σχετικό ΠΔ που περιλαμβάνει τη σύσταση της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία θα έχει πανελλαδική δράση. Η «υπερασφάλεια» αυτή θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Για τη συγκρότησή της έχουν ληφθεί στοιχεία από τη λειτουργία αμερικανικών και ιταλικών υπηρεσιών, ενώ έχουν προσληφθεί 100 επιστήμονες που θα αποτελέσουν τμήμα του στελεχικού της δυναμικού. Επίσης, ανακοίνωσε πως σε σχετικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί, θα δημιουργηθούν θέσεις για επικουρικούς πυροσβέστες που θα προέλθουν από τους συμβασιούχους της Πυροσβεστικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηρθε για να μείνει, με ρόλο «επιδιαιτητή» σε επικίνδυνες διευθετήσεις (2020-03-14 00:00:00.0)
Ζητά ένταση καταστολής από το FRONTEX (2012-03-10 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν τον αντιμεταναστευτικό «φράκτη» (2012-01-20 00:00:00.0)
Απάνθρωπο σχέδιο (2011-01-05 00:00:00.0)
Σταδιακή ανάπτυξη του FRONTEX (2010-11-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ