Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επιδρομή στο δικαίωμα του λαού να έχει την υγειά του!

Νέες περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

Στο κρεβάτι του Προκρούστη των άγριων περικοπών οδηγεί η κυβέρνηση τα δημόσια νοσοκομεία, σπρώχνοντας το λαό κατευθείαν στα μονοπώλια του κλάδου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν άφησε κανένα περιθώριο ...παρανοήσεων σε μια χτεσινή σύσκεψη διοικητών σαράντα νοσοκομείων της χώρας, τα οποία έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η υπόδειξη του υπουργού Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ήταν καταπέλτης: Οι δαπάνες για το 2011 θα πρέπει να πέσουν κάτω από το επίπεδο του 2009! «Ελεος. Να μαζευτούμε», αναφώνησε ο υπουργός Υγείας για να τονίσει προς τους διοικητές: «Οποιος δεν πιστεύει, δεν μπορεί να είναι μαζί μας».

Τα νούμερα, όπως παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, προκαλούν δέος: Για το 2010 οι δαπάνες για φάρμακα, αντιδραστήρια, ορθοπεδικό, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό περιορίστηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ μετά τις υποδείξεις της επιτήρησης - αν και θα έπρεπε να γίνουν και χωρίς τις υποδείξεις της, όπως επανέλαβε και χτες ο υπουργός. Σ' αυτά προστίθενται και άλλα 600 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έξοδα των εξωτερικών υπηρεσιών (συνεργεία καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ.), καθώς και λειτουργικές ανάγκες, όπως φώτα και νερά.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,1 δισ. ευρώ για νοσήλια. Μαζί με τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού θα καλύψει έξοδα μέχρι 2,6 δισ. ευρώ μεταφέροντας ένα μέρος στο 2011.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να κατεβάσει τις δαπάνες παρακάτω και από τα 2,6 δισ. ευρώ, όταν οι διοικητές των νοσοκομείων κατέθεσαν σχέδια προϋπολογισμών που συνολικά ξεπερνάνε τα 3,5 δισ. ευρώ για το 2011. Πρακτικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι περικόπτει κοντά στο ένα δισ. ευρώ από τους, ήδη, σακατεμένους προϋπολογισμούς.

Ετσι θα ενταθούν τα φαινόμενα περικοπών σε υλικά και θα μειωθούν παραπέρα οι προσφερόμενες παροχές. Ηδη, μειώθηκαν τα χειρουργεία κατά 3%, τη στιγμή που υπάρχει, κατά τα λεγόμενα των διοικητών, αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών κατά 10%.

Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει και τον περιορισμό των προσλήψεων, σε αντικατάσταση ακόμα και των συνταξιοδοτήσεων. Ο υπουργός Υγείας θεώρησε υπερδιπλάσιους των απαιτούμενων τους 4.000 υπαλλήλους στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, υποστηρίζοντας ότι 2.000 έφταναν για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος. «Εμείς τρέμουμε μη συνταξιοδοτηθεί κάποιος», ήταν η απάντηση διοικητή νοσοκομείου από τη Θράκη.

«Σωτηρία» απ' τα ...τρία ευρώ

Ο υπουργός Υγείας επέμενε στην άντληση ίδιων εσόδων, επικεντρώνοντας στην είσπραξη των τριών ευρώ, στη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι διοικητές των νοσοκομείων, η είσπραξη των τριών ευρώ, εκτός απ' τα νοσοκομεία, άρχισε να εισπράττεται και στα Κέντρα Υγείας σε Ιωάννινα, Πιερία, Σύρο, αλλά και στο ΚΥ που ανήκει στο «Σισμανόγλειο». Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διοικητές των νοσοκομείων προχώρησαν στην είσπραξη των τριών ευρώ με μπλοκάκια, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα το ηλεκτρονικό σύστημα. Επίσης ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον διοικητή του «Ευαγγελισμού», του σύστησε να εφαρμόσει την είσπραξη των τριών ευρώ και στα επείγοντα που φτάνουν στο νοσοκομεία και οι άρρωστοι είναι περιπατητικοί. Δηλαδή, για να μην πληρώσει κανείς τα τρία ευρώ, πρέπει να φτάσει σε κατάσταση που να μην μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον!..

Φυσικά, ο υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να επιστρατεύσει ξανά επιχειρήματα περί «ανασφάλιστων και άπορων με Μερσεντές» και «ιατρικού τουρισμού», με τα οποία η κυβέρνηση ουσιαστικά ...απαγορεύει την περίθαλψη όσων δεν έχουν να πληρώσουν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όπου έρχονται άρρωστοι κάτοικοι των γειτονικών χωρών και αναζητούν νοσηλεία χωρίς να πληρώνουν. «Τι θα τον κάνω εγώ τον ανασφάλιστο απ' την Ουκρανία με ανθεκτική φυματίωση; Θα τον πετάξω έξω;».

Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης προκρίνεται, τη στιγμή που ακόμα και τα ίδια τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διοικητές προκαλούν ανατριχίλα. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία απ' το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη: Το 29,7% των προσερχόμενων ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και το 9,3% των εισαγωγών είναι ανασφάλιστοι. Το ΑΧΕΠΑ το 2010 είχε προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ και για το 2011 συνέταξε σχέδιο με 72 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας του ζητά να τον περιορίσει σε 53 εκατ. ευρώ.

«Διά-δραση ΙΚΑ και ΕΣΥ»

Ολο αυτό το Προκρούστειο εγχείρημα επιχειρείται με φόντο τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη για την εφαρμογή της Καλλικρατικής δομής της χώρας, που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην Υγεία.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή σύσκεψη, σε αυτό αποσκοπεί και η διαβόητη «ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ», που ανακοινώθηκε στις αρχές της περασμένης βδομάδας. Οπως εξήγησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για μια «Διά-δραση ΙΚΑ και ΕΣΥ για τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)». Είναι με άλλα λόγια - όπως άλλωστε αναφέρθηκε και χτες - ένας επαναπροσδιορισμός της χρησιμοποίησης των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων με την ΠΦΥ. Δηλαδή, και το γονάτισμα των νοσοκομείων θα συνεχιστεί, και ΠΦΥ δε θα υπάρξει. Απλώς, η περίφημη δικτύωση όλων των δομών ΠΦΥ (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ) σε επίπεδο δήμων - που έλεγε μέχρι τώρα η τέως υπουργός Υγείας - μετονομάζεται «Διά-δραση ΙΚΑ και ΕΣΥ», με ανοικτά πάντα τα περιθώρια της παραπάνω διασύνδεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ