Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Εκβιάζουν με «φυγή» και αξιώνουν

Ευθυγραμμισμένη με τα εκβιαστικά διλήμματα της μεγαλοεργοδοσίας η διοίκηση της Συνομοσπονδίας

Με το εκβιαστικό δίλημμα της μεγαλοεργοδοσίας και του μεγάλου κεφαλαίου «ή εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι ή μετεγκατάσταση επιχειρήσεων», ταυτίζεται η συνδικαλιστική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που με χτεσινή της ανακοίνωση εκφράζει την ...«αγωνία» της για «την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Επιχειρώντας την αποπροσανατολιστική και κάλπικη ταύτιση των συμφερόντων των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων με τις αξιώσεις και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η γνωστή πλειοψηφία επικαλείται ότι περισσότερες από 1.500 ΑΕ και ΕΠΕ μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες, με στόχο την αξιοποίηση της τάσης του κεφαλαίου να δραστηριοποιείται μόνον όταν και μόνον εκεί που έχει κέρδη, για να αξιώσει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων και όλα εκείνα τα προνόμια που απαιτεί το κεφάλαιο για τη στήριξη και αύξηση της κερδοφορίας του. Οι επιχειρήσεις που μεταφέρονται σε άλλες χώρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, το κάνουν γιατί εκεί βρίσκουν εκτός από το καλύτερο επιχειρηματικό ...κλίμα και φιλικότητα, χαμηλό μισθολογικό κόστος.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, επτά στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, πέντε στις δέκα έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα, δύο στις δέκα έβαλαν λουκέτο και «αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το κλείσιμο σκέφτονται τη φυγή». Μόνο που η ...«φυγή», ασφαλώς δεν είναι κάτι που αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, οι οποίοι αφ' ενός δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο να σωθούν μέσα από τη ...μετεγκατάσταση των μαγαζιών τους, αφ' ετέρου γι' αυτούς δεν αποτελούν ουσιαστικό διέξοδο οι προτεινόμενες φοροαπαλλαγές από τις οποίες κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, ή από την παραπέρα λεηλασία των μισθών των εργαζομένων, αφού στην πραγματικότητα αυτοί οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους αποτελούν κατά κύριο λόγο το εργατικό δυναμικό των μικρών επιχειρήσεων.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, αναφέρει η ΕΣΕΕ, έχουν προστεθεί 82.500 άνεργοι και επιπλέον 54.000 εργοδότες έμειναν άνεργοι, ενώ 15.000 απασχολούμενοι έχασαν τη δεύτερη δουλειά τους, οι υποαπασχολούμενοι μαζί με τους άνεργους έφτασαν του 815.000, οι συμβάσεις χρόνου τις 344.000, αυξημένες κατά 4.000 από πέρσι, οι μακροχρόνια άνεργοι έφτασαν τις 80.000 και οι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο ξεπέρασαν τους 277.000. Ακόμη, πάνω από 200.000 νοικοκυριά, ποσοστό 10%, δεν έχουν εισόδημα από εργασία, καθώς κανένας από την οικογένεια δεν εργάζεται.

Διατηρώντας σταθερή τη στάση της υπέρ της πολιτικής του μνημονίου, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ ζητάει «αναθεώρηση στην εφαρμογή των παλιών και περιορισμό των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ