Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κερδοσκοπία με τις πλάτες του κράτους

Λεηλασία στο κρατικό χρέος. Σε ρόλο ντελάλη της τραπεζικής πραμάτειας η κυβέρνηση

Εντατικότερους ρυθμούς προσλαμβάνει και η λεηλασία με τα επιτόκια πάνω στο κρατικό χρέος. Την ίδια ώρα οι μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου διαφημίζουν την έξοδό τους στη διατραπεζική πιάτσα. Με τις πλάτες του κράτους, για λογαριασμό και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας, μαζεύουν φτηνό χρήμα στη βάση των παρεχόμενων εγγυήσεων που τους προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το μέσο επιτόκιο στη χτεσινή δημοπρασία 6μηνων έντοκων γραμματίων πέταξε στο 4,82% από 4,54% στην αντίστοιχη έκδοση του Οκτώβρη, 1,38% το Γενάρη του 2010 και 0,59% για τον Οκτώβρη του 2009. Σήμερα, δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση και τις εκταμιεύσεις από τους «μηχανισμούς στήριξης», το κράτος έχει φτάσει να πληρώνει τους τραπεζίτες και τους μεγαλοραντιέρηδες των χρηματαγορών με επιτόκια μέχρι και 8 φορές πάνω! Οπως ήταν επόμενο, οι τραπεζίτες αξιοποίησαν στο έπακρο το κελεπούρι. Μέσα σε ελάχιστες ώρες πρόσφεραν στην κυβέρνηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τελικά αντλήθηκαν 390 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ποσά άνω των 290 εκατ. ευρώ πήγαν σε ντόπιες τράπεζες και περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ξένες.

Αυτά τα τρωκτικά με τις πλάτες της κυβέρνησης βάζουν ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απ' όπου αντλούν τζάμπα κεφάλαια, με συμβολικά επιτόκια μόλις 1%. Τα ποσά αυτά - χώρια δηλαδή τις ενισχύσεις από άλλους μηχανισμούς - φτάνουν σήμερα για τις ντόπιες τράπεζες στο αστρονομικό ύψος των 95 δισ. ευρώ. Από χτες η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) διαφημίζουν το κατόρθωμα της εξόδου τους και στη διατραπεζική αγορά, πάντα με βάση τις κρατικές εγγυήσεις και με ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους. Σε ρόλο ντελάλη της τραπεζικής πραμάτειας ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για «εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση η ΕΤΕ έχει στη διάθεσή της εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες με «εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου». Αντίστοιχα, για εξασφάλιση ποσών ύψους 4 δισ. ευρώ κάνει λόγο η τράπεζα του ομίλου Λάτση.

Κέρδη που φτάνουν στα 291 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2010 απέσπασε η Τράπεζα Κύπρου (από 300 εκατ. ευρώ για το 2009). Πριν από τις λογιστικές προβλέψεις για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους απέσπασαν 512 εκατ. ευρώ πετυχαίνοντας και αύξηση 13%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ